IN MEMORIAM, DAVID SOLINGER, mijn vader

Heel veel mooie reacties kreeg ik na het overlijden van mijn vader. Heel hartelijk dank voor dat meeleven, Benne

DOLF SOLINGER 23-05-1924, ook onze vader 04-11-2011
Bouwen aan de samenleving,
aan gezin, hotel en kerk.
Bouwen aan een betere wereld,
daarvan maakte Dolf zijn werk.

Deed dit liefdevol en zorgzaam,
in geloof, heel plichtsgetrouw,
anders wel dan koning David,
was Dolf dol, op ‘Rien’, zijn vrouw.

Niks op Dolf dus aan te merken?
Zeker wel…., hij was een mens,
met zijn nukken, vragen, angsten,
ook ons’ vader had zijn grens.

“Kijk naar Jezus, niet naar mensen,
kijk naar wat Die heeft gedaan”,
leerde Dolf, Ilpebeanka*
en heeft ons dat voorgedaan!

Opbouw van gemeenteleven,
trouw in werk en in de kerk
trouw aan God, zijn vrouw en kind’ren
trouw, eerlijk: ‘Dolfs’ handelsmerk.’

Lieve vader, ik bedank je
als een zoon en als een vrind,
vaak gepraat, ook wel geknuffeld,
waren veelal eensgezind!

Bovenstaand gedicht maakte ik voor begrafenisplechtigheid van mijn vader op zaterdag 12-11-2011

*Ilpebeanka,
zo heette het huis in Rotterdam Schiebroek naar de kinderen:
Ilse, Peter, Benne, Annelies en Karin
Als je wilt reageren, klik dan hier

Op 4 november 2011 is op 87 jarige leeftijd mijn vader, DOLF SOLINGER in zijn leven leven: architect, hoofd bouwkundige afdeling bij de Heineken- en Amstel Bierbrouwerijen, plotseling overleden. Hij deed veel voor kerk en samenleving in de uren naast zijn werk. Plichtsgetrouw, liefdevol en zorgzaam. Maar hij was ook best een “standje”, soms hard en heel precies, maar vooral een fijne kerel. Ik houd van hem.
Op zijn kaart staat te lezen:
“Want wij weten dat, indien de aardse tent waarin wij wonen wordt afgebroken, wij een gebouw van God hebben, in de hemelen, niet met handen gemaakt, maar een eeuwig huis” (2 Korinthiërs 5:13)
Zo herinner ik mij hem van de afgelopen jaren, bijvoorbeeld toen hij 60 jaar getrouwd was met mijn moeder, Riny Solinger-SpoelstraMaar ook bij een boottochtje op de Biesbosch en toen mijn ouders 63 jaar getrouwd waren. Ik maakte een collage van zijn gezichtsuitdrukkingen. Door erop te klikken wordt de collage groter:
Zaterdag 12 november wordt hij begraven.
De steen op zijn graf (klik hier), maakte ik ooit op verzoek van hem, als gedenksteen voor een prachtige boom, die moest worden weggehaald.
foto’s begrafenis 12 november 2011, klik hier

16 Comments

 1. heere smit
  November 10, 2011 12:45

  Per mail had ik je reeds gecondoleerd,maar hier nogmaals,Benne
  Een mooi “In memoriam” ,wat je hebt geplaatst.Het is goed dat jij hem met deze intenties zult blijven herinneren.
  Hij mocht 87 jaar worden,dezelfde leeftijd als mijn vader.
  Ik wens je moeder en je familie ook sterkte toe met dit onverwachte verlies.
  Hartelijke groet,
  Heere (Hero) Smit

 2. harma
  November 10, 2011 17:22

  hoi benne, heb je vader geloof ik nooit ontmoet…vind dat je best veel op hem lijkt uiterlijk althans,vooral jullie neus! zo rechts en wat spits… heel veel sterkte en veel mooie momenten van herinneringen toegewenst xxx

 3. TOMOKO HARA
  November 11, 2011 00:47

  I would like to express my deep sympathy for your father’s passing away. He was a wonderful person and I was very shocked when I heard the sad news. Last one year, he has been very kind to my mother who had lunch with him everyday at Borgsate and his support meant a lot to her, as well as to me….although now her dimentie is so far that she probably doesn’t remember. A few days after he has passed away, she was moved to Akropolis. I wish you, your sisters, and Mrs. Solinger all the strength to overcome this sorrow. His fond memories will stay with me. SIncere greetings, T.Hara

 4. Kita
  November 11, 2011 22:53

  Lieve pap, Wat een mooie in memoriam! Prachtig collage met foto’s zoals opa echt was. Mooi gedicht gemaakt! Sterkte met voordragen. Liefs Kita.

 5. Jim
  November 11, 2011 22:59

  Het is een mooi in memoriam geworden. Heel veel sterkte morgen.

  Groet Jim

 6. Ingrid Sew Atjon
  November 12, 2011 00:03

  Lieve Benne,

  Nogmaals wil ik jouw en alle familie-leden van vader, condoleren en veel sterkte toewensen met het heengaan van vader. Ik ben heel dankbaar dat ik vanaf december 1990, vader en moeke heb mogen leren kennen, en in de loop der tijd hebben we een hele aparte, lieve band opgebouwd. Vanaf het begin was het “vader” en “moeke”. Ik koester alle momenten en moge vader in vrede rusten. Dikke knuffel voor iedereen, en vader: tot ziens! Inge

 7. Peter van Lint
  November 12, 2011 00:19

  Benne, ik leef met je mee. Toen mijn vader stierf, 13 jaar geleden schreef ik het volgende gedicht. Met schroom geef ik het prijs. Aan jou. Omdat ik denk dat je het misschien ook zo voelt.

  toen mijn vader stierf
  hij was negenentachtig
  condoleerden de mensen mij
  en ik zei:
  “hij is negenentachtig
  een mooie leeftijd
  wat wil je nog meer”

  maar mijn hart scheurde
  toen ik dacht aan vroeger

  een vriend condoleerde mij
  en ik zei
  “hij is negenentachtig
  een mooie leeftijd
  wat wil je nog meer”

  mij vriend keek me aan:
  “wat je nog meer wilt?
  meer tijd
  meer tijd van leven
  er is nog zoveel te vragen
  negenentachtig is veel te vroeg
  voor jou en voor je vader”

  en ik wist dat het waar was
  het is altijd te vroeg

  Peter

 8. Carla Hoge
  November 12, 2011 00:53

  Dag Benne en overige familie,
  gecondoleerd met het verlies van jullie man, vader, groot- en overgrootvader. Benne, je hebt een mooi gedicht en collage gemaakt, daaruit blijkt de trots die je voor je vader hebt. Ook de ‘boom’steen is erg mooi. Hij zou om dat alles ook trots op jou zijn!
  Veel sterkte morgen en de tijd erna.
  Groet,
  Carla Hoge

 9. Willy Verbruggen
  November 12, 2011 09:58

  Dag Benne en familie,
  mijn oprechte deelneming. Benne, een prachtig “In Memoriam” gemaakt voor je vader. Heel veel sterkte zaterdag en Gods zegen. Voor de toekomst alles wat “nodig” is om het leven te leven.
  Liefs, Willy

 10. Annemarie
  November 12, 2011 10:00

  Benne, wat prachtig en treffend.

 11. Hilde
  November 12, 2011 12:48

  Het verdriet overheerst en de vreugde van wat hij heeft nagelaten blijft voor altijd bestaan. Het geboren worden kent een eind en alle slotakkoorden komen vaak te vroeg. Afscheid is vaak een scheurende verdriet, verdriet wat zich dichtbij jezelf afspeelt en vooral aangeeft dat jezelf raakbaar bent geworden. Als kind ben je opeens geen kind meer, maar zelf vader en opa geworden. Het maakt je kwetsbaar en ik wens je sterkte met het verlies van je vader.

 12. Margreet Blom
  November 12, 2011 14:19

  Lieve neven en nichten,

  In gedachten ben ik bij jullie!
  In liefde mogen jullie met elkaar dit moment van afscheid delen.
  Gedenken wat zijn leven voor jullie betekent heeft.
  Alles had zijn waarde en betekenis.
  Soms moeilijke maar ook vele mooie momenten.
  Mag de liefde overwinnen om verder te gaan in een leven met jullie kinderen en kleinkinderen.

  Warme groet en dikke kus,
  Margreet

 13. Joëlle
  November 13, 2011 16:56

  Lieve pap, mooi gemaakt! Bijzonder dat de steen die jij gemaakt hebt op zijn graf komt. Sterkte met de leegte die achterblijft. X

 14. BeninBeeld
  November 14, 2011 15:38

  Hoi Benne,
  Gecondoleerd met je vader. Ik hoorde het via Els.
  Groet en sterkte,
  Ate Vegter

 15. Mirjam Borger
  November 16, 2011 16:02

  Hoi Benne,

  Gecondoleerd met het verlies van je vader. Je hebt een mooi memoriam gemaakt!

  Veel sterkte gewenst,

  Mirjam Borger

 16. BeninBeeld
  January 11, 2012 11:15

  Iedereen die op welke manier dan ook heeft gereageerd na het overlijden van mijn vader, wil ik hiervoor van harte bedanken, Benne