DEVENTER DICHTERTSCAFÉ OVER VERTALINGEN

Niet alleen de ruimte in de kelder van La Perla aan de Grote Poot te Deventer was prachtig. Het 10e Dichterscafé Deventer was helemaal gaaf. Een mooie inleiding over het vertalen van poëzie, een lekker wijntje, een goede opkomst, het kon niet op. Martin Walton vertelde over zijn vertaling van de tekst van Eric Crozier, die veel voor de Engelse componist Benjamin Britten heeft geschreven. Hij vertelde welke uitdagingen het vertaalproject opriep, gaf voorbeelden van vertalingen en vergeleek de Nederlandse teksten met de oorspronkelijke Engelse. Ook gaf hij voorbeelden van moeilijkheden waarop hij was gestuit bij het vertalen. Met name lagen deze bij de intonatie, omdat het gedicht op muziek moest kunnen worden gezongen. Ook hadden de regisseur en hij verschillende opvattingen over de te verkrijgen tekst. De cultuur in Engeland is anders dan in Nederland en Nederlandse kinderen moesten de tekst goed kunnen begrijpen. Martin verwees ook naar de verschillende theologische inzichten die hij en de dichter hebben ten aanzien van het thema. De cantate gaat over de heilige Sint Nicolaas. Martin maakte heel creatieve keuzes, die vaak een totaal andere wending aan het gedicht gaven. Om tot een goed geheel te komen heeft Martin vaak “buiten de grenzen” vertaald, zo zei hij zelf.
Zo’n 20 belangstellende dichters (m/v) waren aanwezig. Diversen droegen een gedicht voor die zij zelf hadden vertaald, onder andere uit het Indonesisch en het Engels. Buitengewoon interessant en leerzaam. Op naar de laatste dinsdag van februari, in de Deventer Bibliotheek, waar dit Dichterscafé uiteindelijk, naar mijn mening, echt thuishoort, hoe mooi de andere ruimtes ook zijn. Verslagen van eerdere Dichterscafés, klik hier of hierDe laatste dinsdag van februari is het onderwerp: Nobelprijswinnares van de literatuur Wislawa Szymborksa. Zij overleed een dag nadat in het Deventer Dichterscafé deze afspraak was gemaakt.
Meer foto’s, ook van eerdere dichterscafés klik hier

One Comment

  1. Sieth
    February 4, 2012 11:39

    Dag Benne,
    Dank voor je verslag.
    Kun je mij ook zeggen wat het onderwerp is van de laatste dinsdag van februari? Zelf een gedicht schrijven en is er een thema opgegeven.
    Alvast hartelijk dank,
    Sieth