JANUARI COLUMN Benne Solinger: HOOP

Dit keer een column naar aanleiding van een artikel dat ik toegezonden kreeg. Het is van de hand van Jonathan Jansen en gaat over “zijn Zuid-Afrika”, maar het zou ook over ons kunnen gaan.

Stel je voor dat er nooit meer gediscrimineerd wordt. Dat mensen die dat openlijk hebben gedaan, hiervoor ook openlijk hun excuses zouden aanbieden, om vervolgens
op een liefdevolle manier met anderen te gaan leven. Wat zou het mooi zijn als je je portemonnee bent verloren, je die terugkrijgt zonder dat er ook maar 1 cent mist.

Of als een politicus een keer het salaris voor een groot deel terug zou inleveren, omdat hij zoveel meer verdient dan iemand met het minimum inkomen.
Wat zou het mooi zijn, als mensen zich niet alleen strak aan de Cao zouden houden, maar ook eens iets extra’s zouden doen. Of dat een baas echt medeleven toont met zijn werknemers.

Denk je eens in wat een weldaad het zou zijn, als de politie de mensen naar de geest der wet zou benaderen, in plaats van alleen volgens de letter van de wet.
Fantastisch zou het zijn als de mens echt centraal zou komen te staan, in plaats van geld, aandelen of winstbejag. En dat journalisten hun best zouden doen om aan waarheidsvinding te doen, zonder hun eigen maatstaven te laten prevaleren.

Geweldig zou het zijn als dominees en pastoors de Bijbel, waarvan ze zeggen dat die hun diepste motivatie voedt, echt serieus zouden nemen. En dat leiders van andere godsdiensten dat ook zo zouden doen met hun geschriften.

Wat goed zou het zijn, als wij er zouden zijn voor gevangenen en voor hen zouden bidden. En als dat gebed zou worden uitgebreid voor mensen (al dan niet gedwongen) in de prostitutie. Maar ook voor hoerenlopers en pooiers. Vrouwen zijn geen lustobjecten. Mannen ook niet. En kinderen al helemaal niet.

Misschien zouden we allemaal een beetje advocaat moeten worden. Het gaan opnemen voor anderen, zonder dat we er naar kijken of iemand hooggeleerd is, rijk of arm, oud of jong, lelijk of mooi. Jezus deed dat ook, Hij kwam voor iedereen. Er valt veel van Hem te leren, vooral van zijn onbaatzuchtige Liefde voor de mens.

Graag wens ik iedereen een Gezegend en Liefdevol jaar toe.

En als je me iets wilt vragen, je wilt reageren, of iedere maand de column rechtstreeks toegezonden krijgen, dat kan.. Klik dan hier om een e-mail te sturen.

Comments are closed.