LEER KIJKEN EN LUISTEREN MET JE HART: MEI COLUMN

In de vorige Lichtstralen schreef ik over Joep Zander. Over de gesprekken met hem en het boek dat hij uitbracht. Ik schreef over zijn verdriet omdat hij na een scheiding, buiten zijn schuld, zijn dochter nooit meer had mogen zien. En ik schreef over zijn stralende lach die ik zag nadat hij, na ruim 20 jaar, zijn dochter weer in zijn armen had gesloten. (Joeps’ boek: ‘MET…een verbeelding van vaderschap’ is trouwens nog te bestellen. Klik hier

Vanuit de samenleving voelde ik een enorme onbarmhartigheid naar hem. Zowel tijdens de gesprekken met, als ook onder het lezen van zijn boek. En ik realiseerde me weer helemaal dat oneerlijkheid en onbarmhartigheid vreselijk zijn. Ze moeten uit de samenleving worden verbannen.

Het is daarom zo enorm belangrijk dat we niet alleen de woorden horen die iemand zegt. Maar dat we ook de woorden horen die iemand niet spreekt. Dat we leren kijken en luisteren met al onze zintuigen en ook met ons hart. Dat we dus ook leren luisteren met onze oren, maar zeker ook met ons hart. Want als ons hart echt voor die ander openstaat, dan trek je geen partij meer (in dit geval voor of de man, of de vrouw of het kind). Dan gaan we eerlijk en barmhartig luisteren.Als je bewogen bent met iets, dan moet er ook wat gaan gebeuren. Als ik in de Bijbel bijvoorbeeld de boeken Galaten en Efeziërs lees, dan zie ik wat er kan gaan gebeuren in je leven. Je wordt een navolger van je Schepper. Je wordt een navolger van je Verlosser, Jezus Christus. Je gaat wandelen in liefde met God en je medemens. (Efeziërs 5:1)
Je hemelse Vader werkt dat in je hart, door zijn Geest. Je wordt daardoor een kind van Hem (Galaten 4:6) En dat geeft ware liefde.
Zonder die liefde is alles “schallend koper of een rinkelende cimbaal” (1 Korintiërs 13)

Ook nu wil ik daarom oproepen om in jezelf te zoeken naar de liefde en ontferming.
Zijn die oprecht?
Gaat het echt om die ander?
Of draait het stiekempjes toch om jezelf?

Besteedt eens een dagje wat minder tijd aan je uiterlijk, aan televisie of aan sport en neem die tijd om in de genoemde boeken te lezen.
Vraag of God met zijn Geest in die momenten je hart wil verlichten.
Hij zal luisteren en je leven zal veranderen.

Benne Solinger

Reageren kan via e-mail. Klik hier om Benne een e-mail te sturen.
Wil je meer zien, of lezen op deze website, klik dan bovenaan op BeninBeeld

Comments are closed.