JABES (juli 2013)

“Wil mij toch overvloedig zegenen en mijn gebied vergroten; laat uw hand met mij zijn; weer van mij het kwade. Zodat mij geen smart treft!”, bad Jabes en God schonk hem wat hij gevraagd had. 1 Kronieken 4:10 (Oude Testament)
Ik had nooit bewust van Jabes gehoord, totdat ik op mijn verjaardag het Gideon boekje: “Het gebed van Jabes”, door Bruce Wilkinson, kreeg. Het Hebreeuwse woord Jabes betekent: ‘smart’, of ‘Hij die smart brengt of zal brengen’..zijn moeder had veel pijn gehad bij de bevalling, koos daarom voor deze naam. Beroerd voor die jongen, want die naam blijft je je hele leven achtervolgen. Maar hij deed er wat mee. In een lang geslachtsregister tussen alleen maar namen, staat ineens dit specifieke gebed van Jabes, dat moet dan toch wel iets te zeggen hebben, dacht Wilkinson en schreef het boekje.

Er staat onder andere een anekdote in die goed aangeeft wat de boodschap is: ‘Mijnheer Jansen gaat naar de hemel. Petrus wacht hem op en leidt hem rond. Tussen alle pracht en praal staat een eenvoudig maar erg groot pakhuis met alleen een deur. Jansen wil daar graag binnen kijken, maar Petrus aarzelt, “je wilt vast niet zien wat daar ligt”, zegt hij. Na veel aandringen geeft Petrus toe en ze gaan het pakhuis in. Het gebouw staat vol met rekken waarop witte dozen met een rood lint staan. Op iedere doos staat een naam. Jansen is niet meer te houden en zoekt naar de doos met zijn naam erop. Als Jansen die doos vindt en hem openmaakt, weet hij niet wat hij ziet. De doos zit vol zegeningen die God aan hem had willen geven toen hij nog op aarde was….als hij er maar om had gevraagd.”
Wilkinson verwijst hierbij naar teksten zoals: “Vraag en je zal gegeven worden” (Mattheus 7:7) en “U krijgt niets, omdat u niet bidt” (Jakobus 4:2)

Geloven in de hemelse Vader, de Schepper van hemel en aarde is prachtig. Maar geloven is ook vertrouwen dat Hij er is en dat Hij voor je zorgt. Gods goedheid kent namelijk geen grenzen. Maar als je Hem niet om zegeningen vraagt, zijn er ook veel zegeningen die Hij je niet zal geven, dat is de boodschap van dit boekje.
Er staan een heleboel voorbeelden in van mensen die het gebed van Jabes in vertrouwen zijn gaan bidden en een enorme zegeningen kregen. De moeite waard om eens te lezen!

Zelf ben ik weer uit het ziekenhuis na het hartinfarct, ga revalideren en hoop nog een mooie en gezegende toekomst tegemoet te gaan, dank voor de vele reacties!

Wil je reageren? Of maandelijks de column rechtstreeks toegezonden krijgen? Klik dan hier om een e-mail te sturen Groetjes, Benne Solinger

Comments are closed.