GEWOON? september column

“Het is goed en weldadig voor een mens wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet. Dat hij geniet van alles wat hij moeizaam heeft verworven…. Wanneer een mens geniet van rijkdom en bezit, dat hij van God kreeg als zijn rechtmatig deel en hij zich daarover verheugt, is dat een geschenk van God. Dan piekert hij minder en is blij met alles dat God hem geeft.” (nav Prediker 5: 17 t/m 19)

Toen ik dit Bijbelstukje las, kwamen er vragen op: “kan ik nog wel genieten van de heel gewone dingen? Bedenk ik nog wel voldoende dat, zoals Prediker schrijft: alles wat ik heb, een zegen van God is. De vakantie, het eten en drinken, de goede gezondheidszorg, alles dat op tafel stond tijdens dat feestje? Sta ik er nog wel eens bij stil dat ik eigenlijk ongelooflijk veel heb?”

Ik bedacht dat het wenselijk is om daar dagelijks even bij stil te staan en ervoor te danken. Het lijkt misschien gek, maar het kan zomaar zijn dat we met elkaar de kern van het geloof zijn vergeten in dit ooit zo Calvinistisch landje. Het weten dat God de wereld schiep, dat Hij alle gewassen heeft bedacht, dat Hij regen en zon geeft, dat Hij van mensen houdt.

Ja, mooi zeggen Benne, in deze periode, waarin de financiële crisis maar voortduurt… de werkloosheid blijft oplopen, er in Syrië tienduizenden mensen worden afgeslacht en er alweer heel veel vluchtelingen zijn… Ik snap het wanneer je dit denkt…… maar…. In dit ooit zo gelovige landje is er veel verandert de laatste decennia.

Er is ook wat gebleven, namelijk de G. Alleen is het lang niet altijd meer de G van God, of van geloof..het is veel vaker de g van geld…

Nee, geen geld om vluchtelingen mee te helpen, maar van geld om te hebben……Ik denk dat het weer tijd wordt om minder vertrouwen te stellen op geld, maar om vaker en met meer mensen op de knieën te gaan, zodat onze Schepper weer een veel belangrijker plaats in ons leven krijgt…

Iets om eens over na te denken na deze PRACHTIGE zomer…

Wil je reageren? Of maandelijks de column rechtstreeks toegezonden krijgen? Klik dan hier om een e-mail te sturen

Vriendelijke groeten, Benne Solinger

Comments are closed.