GOEDE VOORNEMENS (januari column)

“Oooh nee Benne, alsjeblieft, dat meen je niet, ga jij nu ook al schrijven over goede voornemens?”…..

Wees niet bang, dat ga ik niet doen. Zeker niet over de voornemens die veel mensen maken aan het begin van het nieuwe jaar. Ik ga zelfs geen voorbeeld noemen! Als je wilt kun je dat zelf wel. Ik wilde eigenlijk alleen eens inzoomen op de tijd. Er bestaat en lied dat begint met: “Uren, dagen, maanden, jaren..” , maar dat bedoel ik niet. Ik wil verder gaan, naar minuten, seconden, momenten. Waarom zou je wel op je leven bezinnen aan het begin van het nieuwe jaar en niet op andere momenten?

Want op ieder moment van je leven begint er een nieuwe tijd. Een tijd waarin je zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt, voor de daden die je doet. Mijn moeder zei wel eens: “één daad van onbezonnenheid, kan maken dat men jaren schreit”.

Het is per slot van rekening je eigen leven, waarin je beslissingen neemt. En de gevolgen zijn dus voor jezelf (en vaak de meest naasten). Dat was zo in 2013 en blijft zo in 2014.

Ieder moment van je leven heb je de mogelijkheid om bepaalde beslissingen die je ooit nam te evalueren. Je kunt er blij mee zijn, je kunt er verdrietig en teleurgesteld over zijn.

Ieder moment van je leven heb je ook de mogelijkheid om bepaalde keuzes bij te stellen en te heroverwegen. Je kunt beslissingen terugdraaien en nieuwe beslissingen nemen. Dat kan zolang je het leven hebt.

Je kunt mensen vergeving vragen voor beslissingen die je ooit nam. Je kunt het goed maken met mensen waar mee je in onmin bent gaan leven. Maar je kunt ook bewust in verkeerde keuzes blijven volharden, of er bewust voor kiezen keuzes bij te stellen tot nog slechtere.

Het is aan jou zelf om daarover eens na te denken in je leven.

Misschien toch een tip: Probeer voor 2014 bij iedere keuze die je maakt en bij elke daad die je stelt, de liefde tot God en je naaste centraal te stellen.

Het kan je leven, maar ook je relaties veranderen.

Ik wens iedereen van HARTe een liefdevol jaar toe, Benne Solinger

Wil je reageren? Of maandelijks de column rechtstreeks toegezonden krijgen? Klik dan hier om een e-mail te sturen

Comments are closed.