ZUID ZWEDEN, Ådala gård, EEN FOTOVERHAAL door Benne Solinger

Zo nu en dan schrijf ik de voormalig organist van de Raalter Plaskerk, Rinus en zijn vrouw Annet Nijkamp een groetje. Het is al weer ruim 3 1/2 jaar geleden dat zij naar Zweden zijn geëmigreerd om daar hun boerenbedrijf voort te zetten. Zie bijvoorbeeld: Weekkrant voor Salland 15 oktober 2010), Stentor 9 oktober 2010 en Salland Centraal 14 oktober 2010.

Op de 9 of 10 juli 2014, het regende pijpenstelen en het was koud in Deventer, schreef ik hen: “Hartelijke groeten uit een koud en nat Deventer”. Als antwoord kreeg ik een groet terug uit een heerlijk, mooi en zonnig Zweden. Tjonge dan moet ik toch ook maar gaan emigreren, reageerde ik voor de grap, want ik ben geen reiziger van nature, waarop Rinus me uitnodigde voor een kopje koffie… Om een lang verhaal kort te maken… “dat gebeurde.., de stuga was nog te huur..” Het werden twee heerlijke weken op een prachtige plek in een mooi en warm Zweden. Vaak leek het alsof ik zelf in een natuurfilm terecht was gekomen en dacht met regelmaat aan mijn laatste decembercolumn (klik hier). En zoals jullie van mij gewend zijn…..daar moesten natuurlijk foto’s van gemaakt worden… niet alleen van de omgeving, de natuur, het leven op de boerderij, maar ook van de stranden, de prachtige rit, en….natuurlijk…. de kraanvogels die zo nu en dan ergens op al die hectaren grond met bossen en heuvels, de boerderij bezoeken. Dat bleek niet echt gemakkelijk, alsof ik zelf een natuurfilm moest maken. ‘s ochtends tussen 5 en half zes was het luisteren, stil zitten en afwachten of ze te zien waren.. Horen deed je ze altijd, het leken wel trompetterende olifanten. Het is uiteindelijk gelukt, al was het pas op de laatste dag…. Maak het mee aan de hand van de foto’s…. Het was een belevenis om het leven van Annet en Rinus van dichtbij een beetje mee te maken, maar ook de kusten en de reis waren een fantastische ervaring…. Veel plezier met de foto’s en de hartelijke groeten van Rinus, Annet en hun jongens. En als je er na deze pagina meer van Zuid Zweden wilt zien, door de ogen van Benne Solinger, klik dan hier….ons plekje, de stugha, stilte gebied in de natuurMooie ruime uitloop stalDe Kraanvogels…eindelijk, na een misser, te donker, te mistig, te vroeg, enz……1 op de 3 Zweden rijdt in een echte VOLVO schat ik, zo steunen ze de eigen auto industrieStrand in Ystad, waar de televisieserie “Wallander” wordt opgenomen, die dag was het er 29 graden..Een goede keus maakten ze wel, ook al liep niet alles op rolletjes, zie ook hun blog

Een gedicht was in de maak en is ondertussen geplaatst (klik hier)..

Natuurlijk kun je ook nu reageren! Klik dan hier om een e-mail te sturen
Groetjes Benne Solinger

One Comment

  1. Joëlle
    August 3, 2014 15:57

    Mooi verhaal, pap! En weer prachtige foto’s, zoals we van je gewend zijn 😉