LEVEN(D) OF DOOD, augustus column Benne Solinger

“Oprecht is het woord van de HEER, alles wat hij doet is betrouwbaar. Hij heeft recht en gerechtigheid lief, van de trouw van de HEER is de aarde vervuld.” (Psalm 33: 4 en 5) Wanneer je deze tekst uit de Bijbel leest kun je met alle gemak van de wereld denken dat dit grote onzin is. Kijk om je heen en zie hoeveel ontrouw, boosheid, jaloezie, oorlog, huichelarij, hebzucht, roddel, onoprechtheid, corruptie, zelfverrijking en dergelijke er is. En juist die liefde en trouw waarover wordt gesproken mis je zo vaak.

Toch denk ik dat er meer is dan je op het eerste oog kunt zien. Ik lees bijvoorbeeld 1 Johannes 3. Daar staat, denk ik, één van de antwoorden. “Bedenk toch hoe groot de liefde is die de hemelse Vader ons heeft geschonken!” Hij zond zijn zoon, Jezus Christus. Die kwam om alle boze daden, die van de duivel (de grote tegenkracht) komen, weg te doen. Dat was nodig om mensen weer bij God te brengen. Als je dat als liefde wilt zien, mag je jezelf een kind van de GROTE SCHEPPER noemen en leven als een rechtvaardige.Je moet hier op aarde in feite kunnen zien wie een kind van God is: “wie niet rechtvaardig leeft, komt niet uit God voort. Hetzelfde geldt voor wie zijn medemens niet liefheeft.” Dit is per slot van rekening het belangrijkste:“dat we elkaar moeten liefhebben en niet moeten doen zoals Kaïn, die voortkwam uit hem die het kwaad zelf is en daarom zijn broer Abel doodsloeg.” Kaïn deed dat omdat hij kennelijk jaloers op Abel was. Maar wanneer je leeft uit liefde, wordt je als het ware levend en als je niet lief hebt ben je als het ware dood. Jezus stelt het nog scherper: “Iedereen die zijn broer of zus haat, is een moordenaar en je weet dat een moordenaar het eeuwige leven niet blijvend in zich heeft. Hoe kan Gods liefde in iemand blijven die zelf meer dan genoeg heeft, maar zijn hart afsluit voor iemand gebrek lijdt?”

De boodschap die hier uit te leren valt is dus dat je niet alleen met je mond moet liefhebben, maar dat je ook echt wat moet doen…Geen woorden, maar daden… Dan pas weet je dat je voortkomt uit de waarheid en kun je met een gerust hart voor God staan en vol vertrouwen naar Hem gaan en zal Hij naar je luisteren.

Samengevat is dit de regel: geloof in de naam van Jezus Christus en hebt elkaar lief. Wie zich aan Gods geboden houdt blijft in Hem en God blijft in hem/haar. Dat Hij in ons blijft, weten we door de Geest die Hij ons Zelf heeft gegeven. (lees ook maar na in Galaten 5: 13 t/m 25)

Reageren op deze column kan! door hier te klikken en een e-mail te sturen

Hartelijke groeten, Benne Solinger

Comments are closed.