€ 500 voor Artsen zonder Grenzen nav verkoop gedichtenbundel Gerhard Zwolschen

Gerhard Zwolschen overhandigt Artsen zonder Grenzen € 500,– naar aanleiding van de verkoop van zijn gedichtenbundel Hersenflitsen. zie: NuHeino, klik hier.

In oktober schreef ik: “Recentelijk kwam er een gedichtenbundel van Gerhard Zwolschen uit Heino uit, met de titel: “Hersenflitsen”. Hierin ruim 60 gedichten die Gerhard schreef. Ook staan er 2 schilderijen in die zijn vrouw Jitka schilderde. De bundel wordt verkocht en de netto opbrengst gaat naar Artsen zonder grenzen Gerhard heeft het geweten, de bundel vliegt weg, de eerste druk van 100 was in 4 dagen uitverkocht en ook de 2e druk van 50 exemplaren is vrijwel uitverkocht. Binnenkort zal Gerhard een cheque aan Artsen zonder grenzen uitreiken.” En dat is nu al gebeurd. Gefeliciteerd Gerhard, en je zocht een goed doel uit!!Lintje?
Elke keer als ik aan Gerhard Zwolschen (76) uit Heino denk verschijnt er een glimlach om mijn mond. Aardige kerel. Harde zwoeger, een man die veel heeft meegemaakt in zijn leven. Maar ook een man die zich enorm heeft ingezet voor zijn medemens, cultuur en maatschappij. En dat voor een groot deel van zijn leven als vrijwilliger. Ik ken hem uit mijn periode waarin ik vrijwilliger was bij de Heinose Kabel tv en RTV Raalte. Vaak heb ik hem geïnterviewd voor de tv. Hij was toen, maar liefst 9 jaar, voorzitter van het Heinoos mannenkoor en haalde zelfs het Don Kozakkenkoor uit Rusland naar Heino. Vanuit zijn functie als voorzitter in Heino werd Gerhard gekozen tot bestuurslid van het Koninklijk Nedederlands ZangersVerbond-Overijssel (voor 6 jaar) en was hij 4 jaar voorzitter van het landelijk Koninklijk Nederlands Zangersverbond. Maar hij deed veel meer. Zo deed hij maar liefst 12 jaar alle PR voor Aeroclub Salland. Was 2 keer Prins Carnaval in Heino en 10 jaar voorzitter van de Sökkestoppers. En hij deed meer, dit is zo maar een greep uit het vele vrijwilligerswerk dat Gerhard Zwolschen gedaan heeft.
Zo’n man zou ik nu van ganser harte een lintje gunnen.
Zie hier de lijst van al het vrijwilligerswerk dat Gerhard deed. vrijwilligerswerk Gerhard
Gerhard schrijft iets in het exemplaar van Hersenflisen dat ik kocht.
Hieronder 1 van zijn gedichten:
Google-earth
Een vlekje
op de aardbol
geeft aan,
ons kikkerland.
Een schaduw
op dat vlekje,
dat noemen wij Salland.
Midden in
die schaduw
zie je een
speldenknop…
“de Parel
van Salland”..
zo heet
ons dorp:….;
Heino,…
gemeente Raalte

WEBSITE
Gerhard was net als ik genomineerd voor het dichterschap in de gemeente Raalte. Hij schrijft al jaren gedichten en verhalen waarmee hij zijn blik op deze wereld geeft. Hij maakte een website PAPERMEN daarop zijn veel van zijn gedichten en verhalen te lezen. Maar de website beval meer, waaronder schilderijen van zijn vrouw Jitka afkomstig uit Tjechië en gedichten van hun zoon Daniël. Die gedichten, schilderijen en verhalen geven een inkijk in het leven van de familie Zwolschen, dat niet altijd over rozen gaat.
Vriendelijke groeten, Benne Solinger

Comments are closed.