WOORDKROOS: GEDICHTENBUNDEL DOOR HERMAN POSTHUMUS MEYES

Ruim een jaar geleden kwam de eerste gedichtenbundel uit van Herman Posthumus Meyes, voormalig stadsdichter van Deventer… Gisteren stonden we bij zijn graf, ik vind het een eer dat hij me vorig jaar vroeg zijn portretfoto voor zijn bundel Woordkroos te maken.

In 2016 schreef ik:

Een weekje in bed met voorhoofdsholteontsteking gaf mij heerlijk de gelegenheid om in alle rust de eerste gedichtenbundel van Herman Posthumus Meyes (1927) te lezen, en….. voor mij heel bijzonder, te herlezen. Want het was meer dan de moeite waard om via deze bundel Herman te leren kennen. En trouwens alleen de titel: “Woordkroos” en de vormgeving (Marije Rosing) van deze bundel nodigt al uit tot lezen.

Ik ken Herman bijna 5 jaar, eigenlijk vanaf het moment dat het Deventer Dichterscafé startte. Herman was één van oprichters en toten met de bijeenkomst in januari 2016 ook één van de gangmakers, zowel bestuurlijk als ook tijdens de bijeenkomsten en volgens mij nooit afwezig. Van 2013 – 2015 was Herman stadsdichter van Deventer. Ik herinner dat ik tijdens zijn eerste optreden, gewoon buiten op straat, foto’s van hem heb genomen. Ik vond dat ontroerend en ook buitengewoon tof dat hij dat zo deed… het herinnerde mij aan mijn dichterschap in Raalte, alleen deed dit toen hij al 85 jaar was. De Stentor besteedde er nog een column aan.ZDe gedichten van Herman zijn solide, hij schreef veel sonnetten, maar in deze bundel, de eerste van de nu 88 jarige jongeling, staan ook heel vernieuwende gedichten. Ze geven een inkijkje in zijn denken en leven. Mooi vond ik het en, eerlijk is eerlijk, ik lees vaker gedichtenbundels maar haak best vaak na een paar gedichten al af … deze bundel van Herman boeide mij enorm. Niet alleen omdat er diverse gedichten over de voorbije jaren van Deventer in staan, ik weet nu meer van Knutteldorp…maar het geeft ook een inkijkje in de manier van leven en denken van Herman. Wat ik heel leuk vond is dat er bij het boek een cd is waar Herman maar liefst 24 van de 52 gedichten zelf op voorleest. Goed idee van uitgever Kontrast.

“Is Herman een laatbloeier”, vroeg een verslaggeefster hem in een interview. Het antwoord dat Herman geeft is onomwonden: “Geenszins”, vervolgens legt hij heel duidelijk uit dat hij altijd gebloeid heeft en maakte, hoe creatief, hier een gedicht over, leuk om te lezen. Het mooiste gedicht vind ik persoonlijk: “Bericht aan overlevenden” waarin Herman duidelijk laat zien op welke manier hij in het leven staat. Ik verklap het niet, u kunt het zelf lezen in zijn bundel: WOORDKROOS.ik voelde me vereerd toen Herman mij vroeg een auteursfoto van hem te maken voor deze bundel en ik ontving het gesigneerde gedichtenboek, met cd, waarvoor dank.

Misschien nog leuk om het interview dat Herman gaf bij RTV Oost te zien. (klik hier)

Comments are closed.