26ste jaar APRIL COLUMN, Benne Solinger

“Wat leuk, Pasen op 1 april” hoorde ik iemand op straat zeggen. “Kun je mooi net doen of je de eitjes in de tuin verstopt hebt en je (klein)kinderen lang laten zoeken. Tegen de tijd dat ze moe worden, roep je vrolijk: “1 april”…..”.

Vroeger was de tijd naar Pasen een vastentijd. Mensen aten dan geen vlees of zuivelproducten en ook geen eieren.. In die tijd was het nog zo dat kippen weer meer begonnen te leggen omdat de dagen langer werden en tegen Pasen waren er dus heel veel eieren over…. de mensen deden zich daaraan tegoed.

Maar de echte betekenis van Pasen is heus heel wat anders. Ik herinner mij enkele interviews die ik deed voor het religieuze radioprogramma van RTV-Raalte. En ook al is het alweer lang geleden, ik weet het nog als de dag van gisteren. Sommige geïnterviewden raakten mijn hart. Zo ook de pastor van de Katholieke kerk in Heino.

Vol van geloof vertelde hij dat hij jaarlijks diep geraakt wordt in de tijd rondom Goede Vrijdag en Pasen. Ik vroeg dus door om te begrijpen wat hem het aller diepst raakte. We kwamen vol ontroering uit bij. “Stille zaterdag”…. In de Katholieke Kerk wordt op Stille Zaterdag net als op Goede Vrijdag de Eucharistie niet gevierd. Het altaar is ontdaan van het altaardwaal. Het tabernakel staat open als teken dat Jezus gestorven is en tijdelijk niet meer onder ons is. De kerken zijn sober ingericht, zonder versieringen. Ook de klokken luiden niet op die dag, tot ‘s avonds de Paaswake wordt gevierd. Het is een verwijzing naar de dood van Jezus Christus. Met name die diepe eenzaamheid en verlatenheid moet voor de mens Jezus onbeschrijfelijk zijn geweest.
Hierdoor raakte deze gebeurtenis de pastor diep in het hart.

Probeer het je eens voor te stellen: je wordt in elkaar geslagen, uitgescholden en uiteindelijk aan het kruis genageld tot de dood er op volgt terwijl je niets hebt misdaan. Dat kunnen wij ons helemaal niet voorstellen. Maar met Jezus gebeurde dit en HIJ onderging dit allemaal voor ons. Hij liet Zich oppakken en ja, Hij was doodsbang voor wat er komen ging. In de hof van Gethsemané werd Zijn zweet als bloed, zo bang was de mens Jezus…

Maar Hij deed dit uit liefde voor ons, dit was de enige manier om alles met de hemelse Vader weer goed te maken. Zoveel had God over voor jou en mij, dat Hij speciaal daarvoor op aarde kwam, zodat we weer open met God kunnen omgaan en al onze angsten, zorgen en moeiten maar ook verdriet aan Hem kunnen vertellen. Hij luistert en wil er voor je zijn….

Hartelijke groeten, Benne Solinger

Comments are closed.