26e jaar: AUGUSTUS/SEPTEMBER COLUMN, Benne Solinger

Iedereen kent het verhaal van Job wel of heeft er eens over gehoord. Maar wie las ooit het hele boek? De moeite waard.

Job was super rijk, leefde met God, had een groot gezin, veel knechten en diverse grote kudden. Maar er volgden, met toestemming van God, enorme tegenslagen in zijn leven. Niet aleen materieel, maar hij verloor ook zijn kinderen en werd melaats. Satan, die deze speelruimte kreeg, hoopte dat Job zo zijn Schepper zou gaan vervloeken. Maar uiteindelijk gebeurde dat niet…

Dit keer licht ik één hoofdstuk uit het boek Job, nl hoofdstuk 28. Het gaat over wijsheid. Job is erg ziek en zijn vrienden en vrouw hebben allerlei dingen bedacht en tegen hem gezegd waardoor hem dit alles is overkomen. Niet echt ondersteunend, aardig of wijs… Op een gegeven moment antwoordt Job hen en komt zo op een diepe gedachte, er borrelt een soort lied in zijn hart..

Hij maakt een lofzang op de mens, die zoveel kan bedenken en plannen. Ik moet daarbij denken aan een lied van David waarin hij beschrijft dat de mens bjijna goddelijk is gemaakt. (Psalm 8)
Dieren kunnen veel minder dan de mens. Een mens bedenkt dingen. Hij heeft verstand gekregen waardoor hij dingen kan begrijpen. Hij weet hoe hij water moet zoeken, maar kan ook stromen omleggen voor irrigatie bijvoorbeeld. De mens weet goud te delven en kan edelstenen vinden. De mens kan ondergrondse leefruimten bedenken. Of zoals tegenwoordig, telefonie, draadloos communiceren, vliegtuigen, raketten enz.

“Maar”, zo vraagt Job zichzelf af….. “wat heb je eraan? Heb je niet veel meer aan wijsheid? En waar moet je die wijsheid dan zoeken?” Wijsheid geeft liefde en liefde de overwinning.
Dus wijsheid is uiteindelijk veel meer waard dan goud, edelsteen, kristal, diamant of wat dan ook. Maar waar vind je die? Wijsheid is niet in de zeeën, of in oceanen, niet onder de grond. Wijsheid is niet te koop, voor geen cryptomunt, goud of edelsteen.

Job gaat op zoek naar wijsheid, eigenlijk op zoek naar de plek waar wijsheid te vinden is… En al zoekende komt hij uit bij God. Die is wijs, Die schiep de hele aarde, Die gaf de wind haar kracht, Die omgrensde de wateren, Die legde de wet op aan de regen en baande de wegen van de donderwolken. God maakte de formules waardoor alles kon ontstaan en kan bestaan. Daar is wijsheid te vinden, want Hij toetste en doorgrondde de wijsheid…. en zei tegen de mens: “Ontzag voor de Here, dat is wijsheid…. en het mijden van kwaad , dat is inzicht..” (JOB 28 : 28 )

Groeten en een wijs, liefdevol werkseizoen gewenst, Benne Solinger
voor vervolg, klik HIER

Comments are closed.