Terug naar het overzicht

Column voor RTV Raalte:

Arme Miljonairs?

”De vetste Kanjer ooit komt eraan!” “Het grootste risico om miljonair te worden”. Het zou me verbazen wanneer je deze oproepen en/of kreten nog nooit gehoord hebt in het afgelopen jaar. De brievenbus wordt er mee overladen en vaak niet eens via losbezorgde foldertjes, maar gewoon met de post. Het programma ‘Lotto Weekend Miljonairs’ trekt vele kijkers en het lijkt er op dat je leven een hemeltje wordt als je maar miljonair bent.
Ennuh,….oh ja, natuurlijk, je steunt ook nog goede doelen.

De Duitse loterij maakt het meestal helemaal bont. Er wordt geen enkel goed doel in de folder genoemd. Er staat wel dat je 12.500.000,-- euro kunt winnen.
En gigantisch, wat kun je daar veel mee doen. Ze geven een voorbeeld:
je koopt een fantastisch huis (euro 1.000.000,--) en een mooie auto (euro 100.000,--).  Je maakt een wereld cruise (euro 100.000,--)  en voor je broodnodige rust koop je een vakantiehuisje (euro 400.000,--).
Je houdt dan altijd nog euro 10.900.000,-- over. Van de maandelijkse rente, bij 4%, kun je dan nog aardig leven (zo’n  euro. 35.500,-- per maand dus).

Wat zul je gelukkig worden. Zoveel geld. En wat kun je er leuke dingen mee doen, zelfs na aftrek van de belastingen…… Feestjes geven, nog een feestje geven, lekker eten en nog maar weer eens een feestje en goede wijn en heerlijke whisky en….nog maar een feestje… Tjonge wat heerlijk….of toch niet?

Nee, je hoort mij niet zeggen dat geld niet gelukkig maakt. En je hoort me ook niet zeggen dat heel veel geld hebben slecht is. En er klinkt geen jaloezie door in wat ik schrijf, want ik gun iedereen het allerbeste. En juist daarom deze Lichtstralen.

We worden met elkaar in een soms oververhitte economie, maar in ieder geval in reclames, lekker gemaakt met geld, geld en nog eens geld. Eigenlijk wordt onze hebzucht aangewakkerd. Het is toch heerlijk om het nog beter te hebben dan je buren. En, natuurlijk,  het huis waarin we wonen zou toch eigenlijk best ietsjes groter en mooier mogen zijn. Je gebruikt gewoon je overwaarde, als je de lotto niet wint. En laten we wel wezen, geld is toch zeker niet onbelangrijk, want (grote) geldzorgen kunnen inderdaad heel ongelukkig maken.

Maar er is meer dan geld. Er bestaat ook nog zoiets als liefde. Omzien naar elkaar. De ander, die het minder heeft, helpen.Geven voor de slachtoffers van zoveel wereldrampen. Geven voor mensen die in honger leven. En daarmee door blijven gaan. Je niet afkopen met een “grijpstuiver voor die ander” en je dan weer “goed en geweldig” vinden. Maar echt weggeven voor die ander uit liefde en jezelf wegcijferen. Dat vraagt om offers. Daar moet je misschien eens voor vasten. Na de carnaval vast geen onbekend woord, toch?
 
Het gaat niet alleen om dit leven hier, al lijkt het er soms wel op, het gaat om het maken van een keus, die ook bepalend is voor je toekomst. “ Niemand kan immers twee heren dienen, God en het geld” (Lukas 16:13)  Met andere woorden: Hangt jouw leven af van je geld? Of hangt jouw leven af van wat anders? En zo ja, waar dan van?

Graag zou ik jouw reacties hier eens op horen. Je kunt altijd mailen, bennesolinger@home.nl