Terug naar het overzicht

Column voor RTV Raalte:

Zijn messen gevaarlijk?

'De actie: 'Heb het lef' om je messen en andere wapens in te leveren werd aan het einde van de 20ste eeuw een groot succes.' Althans, er is toen heel wat wapentuig ingeleverd. Maar je kunt dit ook een triest resul­taat noemen. Want er zijn kennelijk nogal wat mensen die een gevoel van onveiligheid hebben zonder een wapen op zak. Maar voor Russische militairen is een kapmes met inscriptie juist een eerbewijs, gezien het cadeau dat zij een paar jaar geleden van Poetin kregen.

Je kunt je dan ook in eerlijkheid afvragen wat er gevaarlijker is: een mes, of een mens. Leg een mes op tafel. Ga een avondje stappen en als je thuis komt, ligt het mes er nog gewoon, zoals je het achter liet. En een kok bereidt heerlijke hapjes met erg scherpe messen, niets aan de hand.
Het wordt gevaarlijker, wanneer iemand een mes in de hand heeft en zich plotseling heel boos maakt. Nog linker wordt het, wanneer mensen met voorbedachte rade een mes of ander wapen bij zich stoppen, als ze gaan stappen. En helemaal beroerd wordt het wanneer een groep gewapende mensen elkaar eerst met woorden gaan uitdagen…. om vervolgens op de vuist te gaan en dan hun messen trekken. Want juist ook woorden kunnen een hard wapen zijn.

En een tong, om woorden mee te maken heeft iedereen altijd bij zich. Hoe klein een tong ook is, het kan een gemeen wapen zijn en je hoeft het nooit in te le­veren. Iemand die zijn/haar tong goed in bedwang kan houden, bewijst daarmee zichzelf in bedwang te hebben. Net zoals je met een bit een paard in toom kunt houden en met een roer een heel groot schip. Maar als het roer weigert.... en als een tong begint te schelden, te roddelen of valse vragen te stellen..... Dan is bij wijze van spreken één vonkje voldoende om een heel bos in brand te steken. Een mens kan allerlei wilde dieren temmen. Maar een tong temmen is onmogelijk.

Met een tong kan je mooie woorden spreken, terwijl je het tegenovergestelde wilt bereiken. Natuurlijk kun je met je mond ook echt gemeende mooie dingen zeggen en doen. Maar dat kan alleen wanneer je wijs met je tong omspringt. Met je tong kun je schelden en vloeken, maar er ook heel lieve en warme woordjes tegen je geliefde mee fluisteren of er God mee loven en prijzen. Met je woorden kun je proberen mensen in bedwang te houden. Maar je kunt er ook mensen mee aanzetten tot de grootste wandaden en leugens.
 
Let er de komende tijd eens op wat voor goede of slechte dingen jij met je tong doet? Het is denk ik belangrijk om je daarbij te laten leiden door de woorden van Romeinen 12: 18, waar staat dat, voorzover het van jou afhangt je altijd in vrede moet leven met alle mensen. Of door Jacobus 3: 17, waar staat dat alle wijsheid die van God, je Schepper komt zuiver is, maar ook vreedzaam, vriendelijk en beleefd. Het is de wijsheid die eerlijk en oprecht is, met anderen meeleeft en veel goed doet.
Graag wens ik iedereen een wacht bij zijn/haar lippen toe en een tong die alleen aardige en lieve dingen zegt.

Benne Solinger