COLUMNS HEINO KOERIER 11 t/m 20

Sinds december 1992 ben ik betrokken bij het schrijven van een column voor de Heino Koerier. Een klein huis-aan-huisblad. Aanvankelijk schreef ik om en om met ds. Cor Harryvan uit Lemelerveld. Later schreef ik iedere maand de column. Momenteel schrijf ik nog steeds en hoop het nog enige tijd te kunnen volhouden. Hieronder de nummers 11 t/m 20.
Wil je reageren op 1 of meerdere columns? Dat kan altijd! Klik hier om een e-mail te sturen.

Reageren op 1 of meerdere columns kan altijd!? Klik hier om een e-mail te sturen.

Mijn 11e Lichtstralen voor de Heino Koerier, september 1994

HEEFT U OOK GEGEVEN?

“God houdt ervan dat u met een blij hart geeft. Hij geeft zijn genade in overvloed, zodat u niet alleen zelf alles krijgt wat nodig is, maar ook royaal met anderen kunt delen” (enkele opmerkingen die u na kunt lezen in de Bijbel, het boek 2 Korinthiërs 9)

Hartverwarmend, vindt u niet? De regelmatige actie van Stichting Heino helpt Polen en Roemenië. Op maandag 5 september jl. gingen ze weer op weg, die vrijwilligers, met een heleboel levensmiddelen. Dit keer naar Roemenië.

Een grote groep vrijwilligers is vele uren bezig geweest met het uitzetten en ophalen van de dozen. Dozen die door u en mij gevuld mochten worden met levensmiddelen. Allerlei ‘spulletjes’, die hier in overvloed te verkrijgen zijn, zoals meel, suiker, macaroni en koffie. Voor verreweg de meesten van ons ‘niks bijzonders’, maar voor mensen in Roemenië iets heel bijzonders, vaak onbereikbaar om te kunnen kopen.

Mooi is dat, om met elkaar die ander, die we niet eens kennen, te kunnen helpen. Prachtig dat er mensen zijn, die zich daarvoor willen inspannen.

In de grond van de zaak is het ook heel Bijbels, de ander te helpen. Ik schreef al eerder over het liefdegebod: “God liefhebben boven alles en de naaste als jezelf” en het hierboven aangegeven: “royaal met anderen delen”.

En daarom is het goed om aan deze acties te geven. Het is ook goed om voor dit werk te bidden. Op het moment wanneer al die vrijwilligers het voorbereidende werk doen. Maar ook op het moment dat wij als Heinoërs gaan geven. Je mag bidden voor de vrijwilligers die een lange reis maken. En je mag ook danken, niet alleen als er goed gegeven is, maar ook als alles veilig ter plaatse is gekomen en de vrijwilligers veilig thuis zijn.

Ik hoop, dat u ook gegeven heeft, met een blij hart. Ik hoop ook, dat u acties als deze wilt en kunt (gaan) zien in een Bijbels perspectief.

Benne Solinger

Mijn 12e Lichtstralen voor de Heino Koerier november 1994

HOE GAAT U DECEMBER IN?

Volgende maand is het weer december. Over vrijwel de hele wereld wordt in die maand feest gevierd. In Nederland vieren we eerst massaal sinterklaas. Maar voor steeds meer mensen is juist kerst het gezin-of familiefeest bij uitstek.

Hoe gaat u die decembermaand in? Misschien met verdriet, omdat u denkt aan een verlies in de familie? Misschien met grote verwachtingen, omdat u voor het eerst met nieuwe vrienden kerst gaat vieren. Wellicht bent u al druk met de voorbereidingen voor een skivakantie.
Hoe dan ook, de decembermaand heeft een aparte plaats in het jaar. De dagen zijn korter, de avonden langer. Het nieuwe jaar komt er aan.

Maar voor het zover is, vieren we eerst kerst. Toch wel iets om eens extra bij stil te staan, ook al duurt het nog ruim een maand. Ook velen van u zullen in ieder geval met kerst naar de kerk gaan. Dat is zo traditie. Daar spreekt de dominee of pastoor meestal van vrede op aarde. Maar kerst is meer. Het gaat om de geboorte van Jezus Christus. De enige Redder. De mensgeworden Zoon van God. Die op Goede Vrijdag aan het kruis is genageld, om voor al onze zonden te sterven. Gelooft u dat ook. Denkt u daar ook aan bij de voorbereiding op kerst?

De Here God zegt in zijn woord, de Bijbel, dat ieder die dit aanneemt voor eeuwig behouden zal worden. Dat lijkt een makkelijke oproep. Christus aannemen als Verlosser. (lees eens Galaten 2: 15 e.v.) Maar voor velen is dat toch moeilijk. God biedt u vergeving van zonden aan, als u gelooft in het verlossend werk van Jezus. Dat baby’tje waaraan verreweg de meesten in vertedering denken met kerst. De geboorte van Jezus is puur genade. Als u Hem ziet als uw Redder, dan zult u veranderen, van oud naar nieuw. Van een leven zonder God naar een leven met Hem. En dat zal u anders maken. Dat zal u nieuw maken. U gaat God liefhebben boven alles en uw naaste als u zelf. En dat maakt verschil…. ook als u verdriet heeft. Neem de Bijbel eens ter hand en ga er in lezen. Lees is in het Nieuwe Testament de evangeliën en bereidt u dit jaar eens anders voor op kerst. Wellicht wordt het nieuwe jaar dan anders voor u.

Benne Solinger

Mijn 13e Lichtstralen voor de Heino Koerier januari 1995

“JA ZEG,… DAT IS JOUW PROBLEEM”

Het lijkt tegenwoordig wel een standaarduitdrukking. We zijn er misschien al zo aan gewend, dat het ons nauwelijks meer opvalt. Toch, als je erop let, hoor je regelmatig heel verschil¬lende mensen zeggen:
“Ja hoor… het is wel goed,… dat is jouw probleem”.
Is het u nooit opgevallen, of zegt u het zelf wellicht regelmatig? Het lijkt bij deze tijd te horen. Toch kun je je afvragen:
– Is deze vorm van omgaan met elkaar een begin van een steeds individualistischer manier van denken en leven?
– Hoe zal het zich in de komende jaren verder ontwikkelen?
– Leidt het niet tot een verkilling in de sa¬men¬le¬ving?

Ik denk, dat ik niet de enige ben die zich dit afvraagt. On¬langs hoorde ik op de radio dat 1995 “het jaar van de alleenstaanden of van de vrede” moet worden. ‘Er is zo veel eenzaamheid, maar ook zoveel ruzie’, zo werd er gezegd. ‘Niet alleen bij ouderen, ook bij jongeren. Niet alleen bij alleengaanden, ook in veel huwelijken’. Ik kan me, zeker in dit kader, ook bij dat laatste iets voorstellen. Als zowel de man, als de vrouw ieder voor zich een eigen leven opbouwt, dan kan dat binnen de relatie spanningen opleveren. Het ‘wij-gevoel’ kan verdwijnen. En daaraan kan een huwelijk kapot gaan. Ook al was dat op de trouwdag natuurlijk nooit de bedoeling. Ja, goed met elkaar blijven omgaan, is en blijft een hele opgaaf. Mensen kiezen steeds vaker voor zichzelf.
Zelf heb je het immers ook niet makkelijk. Laat die ander dan ook zijn/haar eigen problemen oplossen. Daar hoef jij toch niets aan te doen?

Wanneer je in de Bijbel leest, kom je veel teksten tegen die je er juist toe aanzetten, op een andere manier met elkaar om te gaan. Er wordt door God-zelf een aantal richtlijnen voor gegeven. Kijk maar eens in
Exodus 20, waar 10 leefregels worden beschreven.
Heel mooi is ook Psalm 121, waar de schrijver in dichtvorm aangeeft, hoe God met hem omgaat. Hij zegt onder meer: De Here helpt mij, dag en nacht. Hij beschermt mij en slaapt nooit. Hij beschermt tegen alle kwaad. Niet alleen vandaag, maar altijd, tot in eeuwigheid.

En dat geldt voor iedereen die naar God toekomt. Als je dat doet, dan mag je weten, dat Hij voor je klaar staat. Hij zegt echt niet: “Los het zelf maar op, het is nu eenmaal jouw probleem”. Nee, Hij staat juist voor je klaar en wil jouw probleem tot de Zijne maken en je helpen.

Graag wens ik u, mede namens ds. Cor Harryvan een heel gezegend jaar toe, zonder eenzaamheid en in goede harmonie met elkaar en wat ons betreft ook met God, je Schepper.

Benne Solinger

Mijn 14e Lichtstralen voor de Heino Koerier februari 1995

WAT HEEFT U OVER VOOR DE ARMSTEN?

Zag u die AOW-wagen ook, op 11 februari, de start van de carnaval. “Brinkzicht”, de kamer van de toekomst. Betaalbaar, mooi uitzicht, goede verzorging. Eerlijk gezegd, vind ik zo’n versiering van een carnavalswagen, tijdens zo’n volksfeest toch wel wrang. Zo’n wagen heeft een diepere achter¬grond. De AOW moet en dat vinden vrijwel alle politieke partijen, in Nederland een pas op de plaats maken. De afgelopen jaren hebben al die tientallen duizenden, die van alleen AOW moeten leven al 12% aan koopkracht verloren. Maandelijks komen zij, volgens erkende berekeningen, ongeveer  100,- te kort om, voor Nederlandse begrippen, gewoon te kunnen leven.

Je vraagt je af: “Hoe moeten wij hier met elkaar mee omgaan? Mogen wij als medeburgers dit onze ouderen aandoen?” Ouderen die Nederland hebben helpen opbouwen na de tweede wereld oorlog. Ouderen die vanaf 1954 hebben meebetaald aan de AOW.
Je vraagt je ook af: “Hoe moet dat met het inkomen van ouderen in de toekomst?” Zeker van hen die geen of nauwelijks een pensioen hebben opgebouwd. Ik denk aan de huismoeders, die al die jaren voor de kinderen hebben gezorgd.

In de Bijbel staan er naar mijn mening belangrijke dingen over. Neem bijvoorbeeld het boek Jacobus (NT). In hoofdstuk 1 staat duidelijk, dat we moeten zorgen voor weduwen en wezen, in hun druk. Vandaag de dag mag je dat best vertalen met: we moeten zorgen voor de armsten onder ons.

In de Lichtstralen is al eerder geschreven, dat we God mogen liefhebben boven alles en de naaste als onszelf (Mattheus 22: 37 – 40). We mogen geen enkel mens (en in dit geval geen enkele oudere) iets aandoen dat we zelf niet willen. Dus ook geen armoede. In vorige Lichtstralen is ook geschreven over Christus, het Licht der wereld. Christus, die het goede voor de mensen zocht. Die zelfs zijn leven voor alle fouten van de mensen heeft gegeven. Daarom moeten we nu in Nederland proberen met elkaar het goede te zoeken voor al die AOW’ers, die in stilte armoede lijden.

Ik weet, dat er op diverse plaatsen van de wereld grotere nood is. Ook daar moeten wij proberen de nood te verzachten. Maar we mogen onze eigen oudere medeburgers daarbij niet overslaan.

Ik hoop dat u en de politiek de moed hebben om met elkaar, dus jong en oud, goede en blijvende maatregelen te treffen voor de AOW’ers van nu en van straks. Ook al kost dat voor bepaalde groepen burgers en ondernemingen extra geld de komende jaren.

Benne Solinger

Mijn 15e Lichtstralen voor de Heino Koerier april 1995

‘LEVEN IN VRIJHEID’

Onder bovenstaande titel schreef onze burgemeester A.W.P. van den Berg zijn voorwoord in de Bevrijdingskoerier. Hij eindigde met: “Leven in vrijheid is een rijkdom”. Hij wenste ieder van ons zo’n leven in vrijheid toe. Een mooie wens in een mooie, maar ook aangrij-pende, koerier. 50 Jaar bevrijding. 50 Jaar vrij van onderdrukking, angst, geweld en dood. Wat een feest!
En om dat feest te onderstrepen, gonst Heino van de activiteiten. Er is een gevarieerd programma voor de bevrijdingsviering 1995 opgesteld, waaraan iedereen kan meedoen. Velen zullen ervan genieten. Velen zullen ook treuren, wanneer ze geliefden gedenken, die in de oorlog zijn gevallen.

In deze Lichtstralen wil ik graag stilstaan bij een andere bevrijding, die te danken is aan Iemand die een gewelddadige dood stierf. Een kruisdood, die ook leidt tot bevrijding van onderdrukking, angst, geweld en dood, die zelfs leidt tot vergeving van je zonden. De dood van Jezus Christus. Op Goede Vrijdag denken we daar nog steeds aan, ook al is het nu zo’n 2000 jaar geleden. Jezus, waarin Pilatus geen schuld vond, werd aan het kruishout gespijkerd. De aanklacht luidde: ‘Hij is Gods Zoon, de Koning der Joden’. – Lees het eens na in het Nieuwe Testament: o.a. Johannes 17, 18, 19 – Jaar in, jaar uit, leest u deze boodschap wel ergens. Bij ons in de kerk hoor je dit zelfs wekelijks. Het verveelt nooit. Het verdiept wel. Het betekent erg veel voor de invulling van je eigen vrijheid, ook nu, 50 jaar na de bevrijding! Het betekent veel, als je gelooft dat je, door Jezus’ kruisdood, van je zonden bent bevrijd.

Lees je er nog wel eens over in de Bijbel? Ga je nog wel eens naar de kerk? Probeer je in je eigen leven God lief te hebben boven alles? En komt dat tot uiting in je omgang met je naasten? Belangrijke vragen die spelen als je nadenkt over de invulling van je vrijheid.

We leven in een vrij land. Dat is rijkdom! Maar leven in een vrij land, terwijl je weet, dat alle fouten zijn vergeven door het bloed van Christus, de opgestane Heer, – Johannes 20 – is een grotere rijkdom. Dat zal je leven vernieuwen. En leven vanuit die genade, wens ik de burgemeester en ieder van jullie toe.

Benne Solinger

Mijn 16e Lichtstralen voor de Heino Koerier juni 1995

EN TOEN WAS HET WEER PINKSTEREN GEWEEST

Wat zijn ook alweer de Christelijke feestdagen?
Oh ja: Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren

Het afgelopen half jaar hebben we ze weer allemaal mogen meemaken. Iedereen weet, dat ze bestaan. En iedereen weet in ieder geval ook, dat er op die dagen, over het algemeen, niet gewerkt hoeft te worden.

Maar wat betekenen al die verschillende feestdagen ook alweer? En waar staat er iets over te lezen?

Dat is op te zoeken!

In de Bijbel.

En in de kast ligt er vast nog wel ergens één. Of tenminste een Nieuwe Testament. In dit geval is dat ook al voldoende om de antwoorden op te zoeken.

Misschien zijn deze niet al te moeilijke vragen wel een aanzet om (weer) eens te gaan lezen in de Evangeliën: Mattheus, Marcus, Lucas of Johannes, maar sla ook het begin van Handelingen niet over.

Neem er eens een keer wat tijd voor. Er zijn vast gedeelten bij die zullen boeien en aanspreken. Misschien is het een nieuw begin, waar u al lang over na loopt te denken.

En de antwoorden mogen altijd worden ingestuurd, of doorgebeld. Misschien tot horens of schrijfs?

Benne Solinger

Mijn 17e Lichtstralen voor de Heino Koerier augustus 1995

DE MEEST INTIEME VRAGEN

Hoe vaak doet u het eigenlijk? Een paar keer per dag of in de week? Of misschien wel nooit meer?
En wanneer en waar doet u het en met wie?
Alleen, samen of met meerderen?

In vele tijdschriften en via radio- en tv-programma’s krijgt u met deze vragen te maken. Zeker in de vakantieperiode. Het gaat dan vaak over intieme seksualiteit binnen of buiten de huwelijkse relatie. En het verbaast me niets, wanneer u bij de voorliggende vragen ook aan dit onderwerp dacht.

Maar eerlijk gezegd ben ik niet bezig met een onderzoek naar het seksgedrag van de Sallanders. Eigenlijk wil ik het in deze Lichtstralen helemaal niet over vrijen hebben. Hoe belangrijk dit onderwerp ook is. Wel heb ik het over een relatie. Maar dan een totaal andere. Uw relatie met God uw Schep¬per, die Zichzelf geopenbaard heeft in de Bijbel en bekend staat als Vader, Zoon en Heilige Geest.

Naar die relatie en de frequentie van uw omgang met Hem wordt niet zo vaak meer gevraagd. Niet in tijdschriften, op radio of tv. Maar het is wel een vraag van levensbelang. Het is ook een buitengewoon intieme vraag. “Hoe is uw relatie met God? “

Bidt u (nog) wel eens? En wanneer? En hoe vaak? En met wie? Bidt u alleen als er iets ergs in uw leven is gebeurd? Of dankt u nog wel eens voor alles wat u hebt gekregen? Bidt u wel eens om vrede in de harten van de mensen, dus ook van de overheden? En bidt u wel eens voor vrede tussen uzelf en God?
En wanneer u bidt, hoe vaak doet u dat? En met wie? En neemt u er dan ook rustig de tijd voor? Uitermate intieme vragen. Maar wel heel belang-rijke. Voor hen die nog nooit gebeden hebben, voor hen die er maar mee gestopt zijn en ook voor hen voor wie bidden een sleur is geworden. Voor iedereen dus!

Misschien is het moeilijk om (weer) te bidden. Daarom hier een kort gebed: “Oh Vader dat uw liefde mij blijk, oh Zoon maak mij uw beeld gelijk, oh Geest zendt uwe troost mij neer, Drie-enig God U zij al de eer”. En als u dit bidt, denk dan ook nog eens aan dat kinderliedje: “Lees je Bijbel, bidt elke dag, of je groeien mag (in geloof)”.
En pak die Bijbel dan (weer) eens en lees één of meer heel verschillende gebeden in het Oude Testament. Bijvoorbeeld: Psalm 70, 88, 89 of 90. Of wat er over het gebed staat in het Nieuwe Testament. Bijvoorbeeld: Lucas 11 vanaf vers 1, 1 Tessalonicenzen 5: 16 e.v. of Mattheus 7: 7 – 12.

Misschien een nieuwe start, zo net na uw vakantie.

Benne Solinger

Mijn 18e Lichtstralen voor de Heino Koerier oktober1995

WIE KENT ZIJN EIGEN FOUTEN??

Nee hè, begint de Lichtstralen alweer met een vraag! Waar is dat nu goed voor? En wie gaat er nu nadenken over zijn of haar eigen fouten?
Daar wordt je toch niet vrolijk van! En toch is het wel eens goed om het te doen.

Op de radio hoorde ik recent een reportage over een aantal christelijke politiebonden. De agenten bogen zich over de vraag of de Tien Geboden uit de Bijbel door de toenemende ontkerkelijking niet te veel uit beeld raken. Zij vroegen zich af of hier onder andere een relatie ligt met de toenemende criminaliteit.
Ik zal hierop geen antwoord geven, dat lijkt me wat voorbarig. Criminaliteit bestaat al vroeg in de geschiedenis. Per slot van rekening sloeg Kaïn zijn eigen broer Abel dood. (Genesis 4:8)

En de ellende is gebleven. Kijk maar eens rondom je. Niet alleen in de grote wereld, maar ook heel dichtbij.
Naar jezelf.
Ik denk in dit kader aan het spreekwoord: “verbeter de wereld begin bij jezelf”. En om bij jezelf te beginnen, moet je nu eenmaal eerst nadenken over jezelf. Niet altijd leuk misschien, maar wel eens goed.

Laten we wel wezen, het is niet altijd de ander die begint. Het kan ook aan je eigen optreden liggen. Denk er eens over na, hoe je zelf met je medemens omgaat.
Hoe praat je over hem of haar?
Hoe ga je met de spullen van de ander om?
Pik jij nooit wat in een supermarkt?
Hoe staat het met je huwelijkstrouw?
Vloek je weleens?
Lieg je echt nooit?
Ik stop. Maar wil graag nog wijzen op Psalm 19. (vertaling Het Boek) Daar staat in vers 8: “Gods wet is feilloos en goed, zij verandert ons leven. De woorden van de Here zijn altijd betrouw¬baar, zij geven wijsheid aan de onwetende. Het bevel van de Here is een vreugde voor ons leven en Zijn gebod is zuiver”. Lees die Psalm eens en pas hem toe op je leven.
Probeer het eens: “Verbeter de wereld, begin bij God…..”

Benne Solinger

Mijn 19e Lichtstralen voor de Heino Koerier november 1995

VREDE OP AARDE (1)

“Niet een beetje vroeg Benne, om nu al ‘vrede op aarde’ boven deze lichtstralen te zetten? Dat hoort toch pas rondom kerst?”
“Nou nee, eerlijk gezegd kan dit opschrift naar mijn idee er eigenlijk het hele jaar staan!”
“Leg dat hieronder dan eens uit!”

“Je hoort nogal eens mensen zeggen: “God bestaat niet, anders zou er niet zoveel ellende in de wereld zijn!” Al die oorlogen, de moord op Rabin (volgens de dader zelfs een opdracht van God), die terechtstelling onlangs in Nigeria en noem maar op.

“Als God bestaat, dan zou Hij dat nooit toelaten”, zeggen ze dan en zo’n gedachte lijkt voor de hand te liggen.

Maar je herinnert je vast nog die Lichtstralen waarin ik eindigde met: “verbeter de wereld,…. begin bij God.” En als je die keuze maakt en de Bijbel gaat lezen, dan kom je er achter, dat God de ellende op aarde echt niet wil. Hij schiep deze wereld goed, met alles er op en er aan. Maar de mens zelf maakte een keuze tegen God en toen startte de ellende. De mens werd egoïstisch; ging aan zichzelf denken; begreep de ander niet goed meer; begon met moorden (genesis 1). In de Bijbel kun je lezen hoe God het eigenlijk wil. Neem bijvoorbeeld 1 Johannes 4 vanaf vers 7 (Nieuwe Testament):
“Laten we elkaar liefhebben, want de liefde is uit God; ieder die (anderen) liefheeft is uit God geboren en kent God; Wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde; God openbaarde Zijn liefde aan ons hierin, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon (Jezus Christus) gezonden heeft in de wereld, opdat wij zouden leven door Hem; hierin is de liefde , niet dat wij God liefgehad hebben, maar dat Hij ons heeft liefgehad en Zijn Zoon heeft gezonden als verzoening van onze zonden…”

Als iedereen deze woorden ECHT ter harte neemt, er naar gaat leven en Jezus Christus aanneemt, dan pas zal de wereld veranderen. Maar dat betekent wel een geloofskeuze die ieder voor zich zelf moet nemen, hier en nu. En om die keuze te kunnen maken mag je Gods’ hulp vragen. Verbeter de wereld, begin bij God. Ik weet het, er is meer over te zeggen. Daarom hoop ik de volgende keer verder te gaan.”

Benne Solinger

Mijn 20ste Lichtstralen voor de Heino Koerier, december 1995.

VREDE OP AARDE (2)

De tijd vliegt, het is alweer december en sinterklaas bijna vergeten. Binnenkort staat er in de meeste huizen een kerstboom. Er worden sterren voor het raam gehangen en in heel veel tuinen worden bomen verlicht, heel gezellig allemaal. De donkere winterperiode lijkt daardoor een stuk lichter en dat is fijn. Ik denk dat op veel plaatsen plannen worden gemaakt om samen met kennissen en/of familieleden een gezellige kerst te vieren. En de vraag: “wat zullen we eten?” krijgt extra aandacht. Gelukkig dat dit bij zeer velen in ons land nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

In de vorige ‘Lichtstralen’ schreef ik vanuit 1 Johannes 4 vers 7 over de liefde van God. Ik schreef dat God vanuit Zijn liefde voor jou naar je kijkt. Ook al hebben wij God zelf niet als eerste liefgehad, Hij heeft ons wel zo lief, dat Hij met kerst zijn Zoon gezonden heeft, Die al onze fouten wil vergeven. Het is, vanuit deze invalshoek, de moeite waard om eens na te gaan op welke manier jij zelf naar andere mensen kijkt en met hen omgaat. Ben je bij de voorbereidingen voor kerst niet alleen bezig met een oppervlakkig gevoel van gezellig zijn? Zijn er in je gedachten geen mensen die je eigenlijk liever niet wilt ontmoeten, maar waar je niet omheen kunt en dan maar ‘gemaakt’ aardig tegen doet? Of leeft er misschien nog ergens onuitgesproken onenigheid, nijd of jaloezie? En hoe ga je daar mee om? Moeilijke vragen, maar wel belangrijk.

Ik ben er van overtuigd, dat je leven zal veranderen als je de liefdevolle God in je leven wilt toelaten. Zijn Woord, de Bijbel, wordt dan een Lamp die je hele levensloop, met alles erop en eraan, verlicht. Als je God aanvaardt en dus Jezus aanneemt als je Verlosser, wil je je leven ook anders inrichten en op een andere manier met je medemens omgaan.

Het is, denk ik, goed om eens na te denken wat het Kerstfeest eigenlijk betekent, ook voor jezelf. Het is goed te bedenken, dat in de Kerstnacht toen Christus geboren is, er ontelbaar veel engelen over vrede met God en tussen mensen hebben gezongen in het veld bij de herders. Het werd toen licht in de nacht. Lees maar eens na in Lucas 2, vanaf vers 8. Licht en vrede met God spelen steeds een grote rol, wanneer je over Jezus Christus leest, bijvoorbeeld in Johannes 1 : 4: “In Hem (dat is Christus) is eeuwig leven en dat leven is het licht voor de mensen”.

Ik ga ervan uit, dat je dit allang weet. Maar, waar het om gaat is of je het ook wilt toelaten in je leven. Wil je geloven wat Johannes hierover in de Bijbel schrijft? Ik hoop dat je bij de voorbereidingen voor kerst ook (weer) eens over je relatie met God en je medemens, wilt nadenken. Je doet het vast niet voor niets.
Graag wens ik iedereen alvast gezegende Kerstdagen en een door Jezus verlicht 1996 toe.

Benne Solinger

Comments are closed.