BIJEENKOMST WESTDORPLAAN RAALTE, 26-02-2012 nu ook met mijn inleiding

Zo zag de uitnodiging voor de bijeenkomst van Christenen in Raalte(CIR)eruit voor de bijeenkomst van 26-02-2012.
Vandaag interviewde ik Kees Hulstein en zijn vrouw Rita Hulstein-Vos over IONA We zongen mooie liederen en ik sprak een woordje, zie onderaan deze pagina.
Sinds 2 jaar komen regelmatig mensen die woonachtig zijn in de gehele gemeente Raalte, maar ook daarbuiten ( Zwolle, Deventer)1 keer per maand samen, tussen 16.00 en 18.00 uur op de Westdorplaan 2 te Raalte.
De volgende keer is op 25-03-2012.
Het is geen nieuwe kerk, maar een bijeenkomst waarbij mensen uit verschillende kerken samen komen. Het doel is o.m. om te weten wie er in deze gemeente van de Here God houdt en gelooft dat Jezus Christus de Weg de Waarheid en het Leven is.
Per keer is er een andere voorbereidingsgroep. Dit keer was de Raalter groep,waarin ik ben ingedeeld, aan de beurt.
In zo’n bijeenkomst wordt er gezongen, gebeden, een korte meditatie gehouden. (steeds door iemand anders, dit keer doe ik het),
koffie/thee gedronken en gezamenlijk gegeten. Iedereen neemt iets te eten mee. Na het officiële gebeuren is er een soort lopen buffet en praten we met elkaar onder maaltijd door over wat er gezegd en gezongen is. Dit alles in ontspannen sfeer.
Dus als je eens wilt komen, van harte welkom.
Hartelijke groeten, Benne

Mijn woord voor vandaag met als thema: OPEN BOEK VAN CHRISTUS?

Geloofshelden: Hebreeën 11.
Door zijn geloof bouwde Noach, gehoorzaam een ark om daarmee zijn huisgenoten te redden. Hij deed dit in opdracht van God, ook al was er nog niets zichtbaar van de ramp die zou volgen. Zo veroordeelde hij de wereld en verwierf hij de gerechtigheid die voortkomt uit het geloof. Maar als diezelfde Noach na de zondvloed eens te veel wijn gedronken heeft, ligt hij naakt zijn roes uit te slapen en drijft Cham de spot met zijn vader.
Door haar geloof ontving ook Sara, hoewel ze onvruchtbaar was gebleven en niet meer in de bloei van haar leven was, de kracht om een kind te verwekken, en wel omdat ze vertrouwde op degene die de belofte had gedaan. De bijbel vertelt ook dat Abraham en Sara bezoek krijgen van drie engelen. Sara trekt zich terug in haar tent en Abraham maakt eten voor de engelen klaar. Die vertellen deze oude mensen dat zij nog een kind gaan krijgen. Maar Sara lacht erom, zo zegt de tekst, en haar gelach is buiten de tent te horen, ook al ontkent zij gelachen te hebben.
Er staan nog meer geloofshelden beschreven in Hebreeën. Ik noem er een paar: Simson (bedoel ik die man die op een keer in Gaza was, waar zijn oog op een hoer viel en waar hij naar binnen ging om met haar het bed te delen? Ja die bedoel ik.) David (Je bedoelt die koning die op een keer aan het eind van de middag opstond van zijn rustbed en wat heen en weer liep over het dak van het paleis. Die toen ineens beneden een vrouw zag die aan het baden was en waar hij naar bleef kijken omdat ze zo mooi was? Ja die bedoel ik. Hij liet vervolgens zelfs uitzoeken wie ze was, en men zei hem: ‘Dat is Batseba, de dochter van Eliam, de vrouw van de Hethiet Uria’ en ook al was David getrouwd, hij liet haar bij zich komen en sliep met haar en zond vervolgens Uria de dood in) Toch staat er van hen dat zij door hun geloof koninkrijken overwonnen, gerechtigheid lieten gelden en kregen wat hun beloofd was. Zij wisten dat zij na gedane fouten, terecht konden bij God. Hij zag hun hart aan en vergaf.
Maar genoeg over de geloofshelden, we gaan nu nadenken over onszelf, want: Ook gij geheel anders….!
Oh ja, is dat zo?
– als je bij een marktkraampje staat en er piepen 2 mensen voor je?
– als je met je net nieuwe auto precies dat paaltje raakt waardoor je spatbord en je deur beschadigen.
– als je ‘s avonds tv zit te kijken en er is een film die heel spannend is maar er wordt in gevloekt?
– als je op internet surft en je ziet ineens een pagina waar je makkelijk veel geld kunt lenen?
– als iemand je heeft bedonderd toen je dat dure huis kocht en je komt erachter dat de fundering al jarenlang aan het verrotten was

of een Open boek van Christus… ben je dat?
– als je ziet dat een groep opgeschoten jongens met z’n vijven naast elkaar fietsen, ze vloeken en slaan elkaar..
– als je zelf, net als Yoesuf Nadarkhani in Iran hoort dat je een jaar hebt om je tot moslim te bekeren of anders ter dood wordt gebracht
– als je een mede christen hoort zeggen dat hij/zij wel in iets gelooft, maar ook aangeeft te twijfelen over de waarheid van de bijbel…
– als de erfenis waarop je rekende een schuld blijkt te zijn…

Wat zegt de Bijbel over onze Christelijke houding?
In de Bijbel wordt op vele plaatsen gesproken over de houding van christen gelovigen. Ik heb voor deze overdenking niets anders gedaan dan een aantal Bijbelboeken gelezen op het punt van die houding. En er staat veel dat elkaar aanvult.
Mattheus 5: 43 ev Je moet je naasten liefhebben maar je vijanden haten, zo leert de wereld het. Maar Jezus zegt, je moet je vijanden liefhebben. Hij zegt zelfs: bid voor wie je vervolgen, alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel
Maar het gaat niet alleen om bidden, zo lees ik in Jacobus 1 dat je niet alleen de boodschap moet horen, maar ook doen! Dus de zwakken en armen ondersteunen in hun nood en je van de wereldse dingen afkeren, want
Kolossenzen 3: 1 ev Je weet dat je met Christus bent opgestaan uit de dood. Richt daarom je aandacht vooral op wat boven is, waar Hij zit aan de rechterhand van God. Zoek dus eerst zijn koninkrijk en geef alles op wat slecht is: woede, drift, vloeken en schelden. Doe alles wat je zegt in de naam van de Here Jezus,terwijl je God de Vader dankt door Hem, (Kolossenzen 1:15) die het Beeld van God is, de eerst geborene van heel de schepping. In Hem is alles geschapen, alles in de hemel en op aarde het zichtbare en het onzichtbare… vorsten, heersers, krachten en machten, alles is door Hem en voor Hem geschapen, Hij bestaat vóór alles en alles is in Hem. Hij is het hoofd van het lichaam, de kerk. Hij bracht en brengt vrede door zijn lijden aan het kruis en daardoor (Efeziërs 4:15) zullen wij, die aan de waarheid vasthouden en elkaar liefhebben, volledig groeien naar Hem die het hoofd is: Christus!
(Galaten 5: 15) Gedraag je dus niet al dwazen, maar als verstandige mensen, gebruik je dagen goed, want we leven in een slechte tijd. Wees niet onverstandig maar probeer te begrijpen wat de Here wil.
Zing voor de Here en dankt Hem in de naam van onze Heer Jezus Christus, want Hij is je Vader! In 1Timoteus gaat het over rijkdom en materialisme waar zoveel mensen op uit zijn. Als antwoord daarop staat er in 1 Timoteus 6: 11b : Streef jij naar rechtvaardigheid, vroomheid, geloof, liefde, volharding en zachtmoedigheid.
3 Johannus: 11: Geliefden, volg niet het kwaad na, maar het goede. Wie goed doet, komt uit God voort, wie kwaad doet heeft God niet gezien.
2 Petrus 1: 5 ev Span je dus in voor je geloof, verijk je geloof met deugdzaamheid, je deugdzaamheid met kennis, je kennis met zelfbeheersing, je zelfbeheersing met volharding, je volharding met vroomheid, je vroomheid met liefde voor je broeders en zusters, je liefde voor je broeders en zusters met liefde voor allen, je kennis van Jezus Christus wordt dan vruchtbaar.
Galaten 5: 22 ev want zo krijg je de heilige Geest in je hart en die geeft liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Wie de identiteit van Jezus Christus heeft en Hem dus toebehoort, heeft zijn eigen natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen. Volg de richting die Gods Geest ons wijst. Zet anderen geen voet dwars en draag elkaar geen haat toe.

Nou lieve mensen, toen ik al die Bijbelgedeelten had gelezen en uitgetypt, dacht ik: “Tjonge tjonge Benne toch, dat is nogal wat. Ik werd weer eens bepaald bij mijn eigen zwakheden en dacht moet je dit nou gaan vertellen op de Westdorplaan?” En zoals je ziet was mijn antwoord daarop toch volmondig “ja”! Want het blijft belangrijk Gods Woord als een spiegel te gebruiken. ik pakte die oude Catechismus er weer eens bij en ben er in gaan lezen. Al snel las ik de vragen en antwoorden van Zondag 2: Waaruit kent je je ellende? Uit de wet van God.

Door je te verdiepen in wat God van je vraagt, kom je tot het inzicht op welke gebieden je zelf te kort schiet. Want zijn wij of kunnen wij dan zonder zonden worden? Nee helaas niet. Wij zijn net als de geloofshelden die in Hebreeën worden beschreven, zondige mensen van vlees en bloed. Wij ontkomen niet aan onze zwakheden. God beschrijft dat zelfs in zijn Woord na de zondvloed: Genesis 8: 21: Hij zegt: Ik zal de aardbodem niet weer vervloeken, om de mens, omdat het voortbrengsel van zijn hart boos is van zijn jeugd aan en ik zal al wat leeft niet meer slaan, zoals ik gedaan heb.
Is de mens dan altijd zo geweest? Nee, want God heeft de mens goed en naar zijn evenbeeld geschapen. De mens is zo door God gemaakt dat hij in volledige liefde voor God en zijn naaste kon leven. Maar de mens is bewust de fout in gegaan en heeft daardoor zichzelf en het hele nageslacht van die, mooie door God gegeven, gaven beroofd. Gelukkig is de almachtige God barmhartig. Maar Hij is ook rechtvaardig. Hij is heel boos over de zonden, Hij wil die straffen, maar Hij houdt tegelijkertijd nog steeds van zijn mooiste scheppingsdaad, de mens. Daarom schonk Hij een weg om gered te worden. Namelijk Jezus Christus. Gods Zoon die op deze wereld kwam. Die zijn leven gaf voor deze wereld. En door Diens bloed zijn wij nu zondeloos voor God, ook al zijn en blijven we zwakke mensen. Hij vraagt ons om met kracht de wedloop te lopen, die het leven is. We mogen….nee we móéten ons inspannen om Gods kind te zijn. Hij wil dat zegenen door ons zijn Geest in ons hart te leggen. Hij neemt onze lasten van onze schouders. Hij neemt de overgebleven zonden van ons weg door Christus bloed. En daardoor zijn wij, die hierin geloven, net als Sara, David of Simson, geloofshelden.
Wij zijn rein voor God onze Schepper. Hij die ons gemaakt heeft, Hij die dichtbij ons is, Hij die, Hij die van ons houdt, ook al is ons hart van onze jeugd af boos.

Ik bid ons allen toe dat Gods genade, liefde en vrede en zijn kracht in ons leven een hoofdrol zullen (blijven) spelen.
To zover de overdenking

Comments are closed.