OUD BURGERSCHAP/ NIEUW BURGERSCHAP (juni column)

Graag wens ik u als bezoeker van beninbeeld, heel goede Pinksterdagen, hieronder de Lichtstralen voor de Heino Koerier juni 2012Er hebben zich in Nederland, de afgelopen 10 jaar, veel veranderingen voorgedaan. Het woord: “nieuwe politiek” werd geïntroduceerd, ook al blijft onduidelijk wat dat precies is. Misschien is het wel dat 5 heel verschillende ‘oude’ partijen het KUNDUZ-/of LENTE AKKOORD sloten. Dat zij het aandurven de verkiezingen in te gaan met voorstellen die, op de korte termijn, voor iedereen een financiële aderlating vragen.

Daarover denkend, wil ik hier de term: NIEUW BURGERSCHAP introduceren. Ik kom op die gedachte omdat er in de Bijbel (Kolossenzen 3 vanaf vers 9) (Efeze 4: 17, 20-24) gesproken wordt over de oude en de nieuwe mens:
De oude mens is alleen gericht op zichzelf, z’n eigen lusten, eigen gewin, de eigen portemonnee. Hij stelt zichzelf centraal en is egoïstisch.
De nieuwe mens is solidair, sociaal, gericht op de ander. Hij is trouw en is gericht op de Schepper van het leven.

Zet je dit om naar Burgerschap en denk dan eens na over het volgende:

Bij OUD BURGERSCHAP maakt het de burger eigenlijk niet uit welke partij hij stemt, als zijn eigen situatie er maar beter op wordt. Zelfs al gaat dat ten koste van zijn naaste, het milieu of wat dan ook. Dat geeft grote wisselingen in politieke voorkeur, kijk naar onlangs gehouden verkiezingen en de huidige politieke peilingen.

Bij NIEUW BURGERSCHAP ga je anders kijken. Je zoekt een partij die naar de toekomst durft te kijken en die niet alleen zichzelf zoekt. Een partij die verantwoordelijkheid durft te nemen, ook al is de boodschap soms moeilijk en hard. Een partij die durft te delen, de schuldenlast niet naar de toekomst verschuift, die rekening probeert te houden met het milieu, de natuur en wat mij betreft: met Gods waarden en normen…. De nieuwe burger laat van zich horen en stemt niet om het minste of geringste op een andere partij.

Zo’n stem vereist moed, trouw, durf, verantwoordelijkheid en eerlijkheid. Zo’n stem vereist NIEUW BURGERSCHAP.Ook op deze 217e column die ik de afgelopen 20 jaar schreef voor de Heino Koerier kun je reageren: Klik hier om een e-mail te sturen

Comments are closed.