DICHTER OP ARUBA? Benne Solinger waagde ooit een poging

Nu ik Gustave Nouel ontmoet heb, vallen een aantal momenten van mijn leven in elkaar, vandaar dat ik dit oude bericht uit 2011 maar weer eens naar voren haal….
Op zoek naar ‘eilanddichter’

RAALTE/ORANJESTAD – Dorpsdichter bij Raalte, Benne Solinger, is naar Aruba. Behalve relaxen gaat hij daar workshops acryl schilderen geven, dichten en gaat hij proberen het model van de gemeentedichter daar in te voeren. ,,Eens kijken of dat lukt”, aldus Solinger, vlak voor hij in het vliegtuig richting Antillen stapte.Voor meer foto’s, die ik maar weer eens tevoorschijn haalde… : Klik hier

Solinger was de afgelopen twee jaar gemeente dichter in Raalte. Zijn termijn loopt af, de voorbereidingen voor de verkiezingen van de nieuwe dorpsdichter – waarvoor mensen zich nog kunnen aanmelden – lopen. ,,Ik wil er een mooi slot aan geven door te proberen een ‘eilanddichter’ voor Aruba in gang te zetten. Ze zijn erg enthousiast, we zullen het zien”, aldus Solinger. (De Stentor)De pers hed er best belangstelling voor, gelukkig.

Het eilanddichterschap opzetten is niet het enige doel van zijn reis. Hij combineert een vakantie met het geven van schilderworkshops bij het cultureel centrum The Spirit of Aruba. Hoe hij daar nu weer terecht komt? ,,Ik heb in het verleden een cursus beeldhouwen gedaan met Maureen Chin, een Chinese Surinaamse. We trokken veel met elkaar op en ik heb contact gehouden.”

Een eerste verblijf in 2009 op Aruba bij Maureen Chin beviel zo goed dat hij vlak voor de dichtersdag in Raalte, op 12 februari, nog wel een keer wilde. Chin stelde voor dat hij dan ook lessen zou gaan geven en nu staat hij ingeroosterd. De deelnemers zijn Amerikanen, Nederlanders maar ook Arubanen zelf. Die laat hij in basiskleuren uitbeelden waar ze hun hart hebben liggen. ,,En dan gaan ze daarover een gedicht maken, een elfje – een gedicht van elf woorden.”

Het betekent wel dat hij de uitreiking van de cultuurprijs op 13 januari aan zich voorbij laat gaan. Solinger is een van de genomineerden voor de aanmoedigingsprijs van de Culturele Raad. ,,Misschien dat we een skype verbinding kunnen maken, zodat ik er toch even bij kan zijn”, aldus Solinger. ,,Ik had nooit gedacht dat ik genomineerd zou zijn. Als ik het had geweten, had ik het anders gepland zodat ik aanwezig kon zijn.” Echt? ,,Ja, zeker.”

Ook de Wereldomroep (bron: De Stentor) had interesse en kwam mij interviewen. In de Amigoe stond een artikel ivm mijn voorstel voor 1e Eilanddichter Aruba. Het literair Caraïbisch Blogspot schreef erover en RTVOost maakte een reporage.

literatuurblog Coen Peppelenbosch maakte er melding van

Ondanks dat ik de minister van Cultuur op Aruba 3 keer aangeschreven heb, kreeg ik geen enkel teken van leven. In de Amigoe (Antilliaanse Courant) heeft tenminste 2 keer het idee gestaan, ook werd er een column over geschreven. Natuurlijk ben ik benieuwd wie er op Aruba met dit mooie idee verder zal gaan.
Maar gelukkig maakte ook prachtige foto’s, ik haalde ze weer eens tevoorschijn… de moeite waard: Klik hier

Comments are closed.