COLUMN: HET KAN ZOMAAR GEBEUREN

Zomaar ineens overvalt het mij. Een hevige pijn tussen de schouderbladen, pijn in de borst die omhoog trekt naar de kaken, in de schouder en linkerarm en -hand. Bij iedere hartslag wordt de pijn heviger, totdat die uiteindelijk ondraaglijk is. Huisarts wordt gebeld, ambulance arriveert. Zo snel mogelijk naar het Zwolse ziekenhuis. Direct naar operatiekamer, dotteren, stent plaatsen. In 1 moment ook hartpatiënt.

Hoewel heftig, ik voel me rustig, veilig in de armen van mijn hemelse Vader. Hij zorgt voor mij, ook nu!

Zondag lig ik alweer in het Deventer ziekenhuis. Er worden daar helaas geen kerkdiensten meer gehouden, dus maar naar Radio 5 luisteren. Daar hoor ik het volgende verhaal dat ik ter overweging graag doorgeef:

“Er was eens een koning in “blote voetenland”. Deze koning heeft een gezond been en een gehandicapt been. Hij noemt ze ‘het goede been’ en het ‘ verkeerde been’. Het lopen gaat hem niet goed af . Met zijn verkeerde been botst hij steeds tegen scherpe uitsteeksels en stenen aan en dat doet hem erg veel pijn. Hij wordt er zat van.

De koning belt een fabriek met slijpstenen en beveelt het hele land vlak te slijpen. Maar de directeur die de koning graag wil helpen, zegt toch dat dat niet zal gaan. De klus is veel te groot.
De koning is boos, maar zit niet bij de pakken neer. Hij belt een fabriek van vloerbedekking en vraagt het hele land te bekleden met hoogpolig tapijt. Maar ook hier is het antwoord negatief.

De koning zit te mokken in zijn paleis en zint op een andere oplossing.

Maanden later komt er een ‘onderdaan’ bij hem binnen met 2 stukjes leer voor onder de voeten. Op het ene stukje leer staat een G. Op het andere een V. ‘Met deze leren zooltjes zult u goed verder kunnen leven majesteit’ , zei de man.

‘Dan is het stukje leer met de G zeker voor het goede been en dat met de V voor het verkeerde been’, spreekt de koning.

‘Nee majesteit’, zegt de man. ‘De G staat voor Geloof en de V voor Vertrouwen. Als u dat heeft zult u vele moeilijke momenten makkelijker doorkomen, het zal u helpen.’ “

Nou, je begrijpt het al, dat verhaal raakte mijn hart die zondag. Ook ik heb nogal wat tegenslagen in mijn leven. Al uitgezaaide kanker en nu ook nog hartpatiënt. Maar het Geloof in een liefdevolle God die er voor mij is en de vergeving van al mijn zwakheden door zijn Zoon Jezus Christus, blijft mij Vertrouwen geven, ook nu en voor de toekomst!

Ik gun jullie allemaal die vredige rust.
Een heel goede zomer gewenst, Benne SolingerWil je maandelijks een column toegezonden krijgen of reageren: Klik dan hier om een e-mail te sturen

2 Comments

 1. ria borkent
  July 3, 2013 12:51

  Dank je wel voor het delen van dit verhaal, het verkeerde en het goede verhaal,
  veel goede wensen voor jou, wat fijn dat je tijdig kon worden ‘gered’
  en dat je verder mag.
  hartelijke groet, Ria

 2. Jouke de Jong
  July 3, 2013 23:04

  Beste Ben,

  Hoewel op afstand, lees ik nog met belangstelling en in dit geval ook met medeleven en bewondering je bericht. Geweldig om je geloof te ervaren ondanks je tegenslagen. Je doet me denken aan Job en daarmee aan de preek van afgelopen week in Leusden en het bezoek dat ik gisteravond aan een gemeentelid bracht dat net als jij door kanker getroffen is. Zij heeft amper energie maar loopt over van overlevingszin. Jij lijkt op haar en dat geeft mij, gezond van lijf en leden, ook energie en kracht. Bedankt daarvoor Ben en sterkte in deze tijd.