JUNI COLUMN: GEVANGEN IN VRIJHEID?

Veel mensen in ons land denken dat we in vrijheid leven. We mogen zeggen en schrijven wat we willen. We kunnen doen en laten wat we willen. Verreweg de meeste mensen hebben geld voldoende om goed te kunnen leven. Kortom: Vrijheid alom! Een heerlijk gevoel. Wij zijn onze eigen baas. We hoeven of willen in principe aan niemand verantwoording afleggen. We gaan aardig met elkaar om, zolang we ons maar gewoon met onszelf bemoeien. Ieder jaar vieren we Bevrijdingsdag op 5 mei en zijn dan een BLIJ volkje.

Maar zijn we eigenlijk wel zo vrij als we zelf denken?Ik denk aan al de camera’s die overal, op de gekste plekken worden neergezet. Waar we ook heenrijden… we worden gevolgd. De belastingdienst weet zo’n beetje alle ins en outs van ons financiële leven. Heb je wel eens wat verkeerds gedaan, dan wordt het je je leven lang nagedragen, al is het maar door verzekeringen die je niet willen verzekeren, of door bazen die je nooit meer willen aannemen. Verslavingen aan tv, geld, porno, slank-zijn, telefoon, facebook, alcohol, sigaretten, drugs…je hoort er veel over.. En een mooi uiterlijk en goede kleding, het is zo belangrijk, denken we….

Ik vraag me af, of we in ons systeem van dichtgetimmerde democratie nog wel echt vrij kunnen zijn. De media leven ons voor hoe we moeten denken over asielzoekers, Rusland en Oekraïne, over homofielen, pedofielen of bankdirecteuren. Ze geven adviezen over aflossen van de woning, spaargedrag, eetgedrag, autogebruik, kleding. Noem maar op. En we horen het dag in dag uit, uit ‘vrije wil’.

Zijn we eigenlijk geen gevangenen geworden van al ons eigen MOETEN, dingen die we onszelf opleggen.

Ik denk echt dat ECHTE VRIJHEID iets totaal anders is. Ik denk dat het weten dat je tijdelijk op deze aarde mag leven (op dat mini onzichtbare stipje in dat grote heelal) een wonder is. Een wonder dat je mag uitbuiten in liefde met de grote Schepper en je naaste. Dat ECHTE VRIJHEID is dat je mag weten dat je kunt schuilen bij die machtige God, die je door en door kent. Dat je fouten zijn vergeven. Vrijheid is dat je om anderen geeft. Dat je anderen vergeven kunt, er voor een ander bent….

Hartelijke groeten, Benne Solinger (241ste Lichtstraal die ik schreef voor de Heino Koerier)

Wil je reageren? Of maandelijks de column rechtstreeks toegezonden krijgen? Klik dan hier om een e-mail te sturen

Comments are closed.