6 COLUMNS van Benne Solinger (juli – kerst) 2011

KERST 2011

Er zijn momenten dat er maar weinig woorden nodig zijn. Dit is zo’n moment.

Wat was er gebeurd
als GOD geen LIEFDE was
en al onze fouten zou straffen?

Wat was er gebeurd
als Jezus bij Vader bleef,
ons geen vergeving zou verschaffen?

Geen Goede Vrijdag,
maar ook geen Pinksterfeest,
geen weg naar God voor ons open!

Kerst was er dan niet,
geen Pasen, Hemelvaart,
geen Geest van Gods liefde in harten!

Máár…

Jezus… Hij kwam wel,
liet ons zien wie God is,
wil al onze schulden vergeven!

“Werp lasten op Mij,
laat ze liggen bij Mij,
krijg daardoor weer rust in je leven!”

zei Hij.

Vier daarom Kerstfeest
met Heer Jezus erbij,
God dankend voor al zijn genade!

Bovenstaand gedicht heb ik gemaakt voor en hoop ik voor te dragen tijdens de Kerst samenzangdienst op 18 december 2011 in de Plaskerk te Raalte, aanvang 19.00 uur. U bent van harte welkom.

We wonen in een rijk land en ondanks bezuinigingen, zijn er gelukkig nog veel mooie en goede dingen. Graag wens ik jullie allemaal dan ook heel gezegende Kerstdagen en alvast een bijzonder goed 2012.

Benne Solinger, 211e Lichtstralen voor de Heino Koerier van december 2011

Deze Lichtstralen kunnen ook rechtstreeks worden toegezonden, wil je dat, laat het me weten. Klik hier om een e-mail te sturen

Het door mij gemaakte gedicht mag je ook zo lezen:

Wat was er gebeurd
als Jezus in Gods hemel bleef
het Kerstkind niet was gekomen?
Wat was er gebeurd
als GOD geen volmaakte LIEFDE was
ons niet opnieuw had aangenomen?
Wat was er gebeurd
zonder het grootse Kerstfeest,
het Paasfeest en de hemelvaart?
Wat was er gebeurd
zonder het Pinksterfeest,
geen Geest van Gods liefde in harten!
Wat was er gebeurd
zonder Jezus liefdewerk?
Geen weg naar God voor ons open!
Máár… Jezus, kwam wel,
liet ons zien wie God is,
wil al onze schulden vergeven!
“Werp lasten op Mij,
laat ze liggen bij Mij,
krijg daardoor weer rust in je leven!”
zei Hij.
Vier daarom Kerstfeest
met Heer Jezus erbij,
God dankend voor al zijn GENADE!

OPEN STAAN VOOR GOD

Vele interessante reacties heb ik mogen ontvangen op de Lichtstralen in de vorige Heino Koerier. Die ging over bidden om genezing. Hartelijk dank. Sindsdien kijk ik regelmatig naar diensten van Jan Zijlstra op FAMILY 7. Ik ben meer gaan lezen over bidden en kreeg deze veelzeggende woorden van Martin Buber (1878-1965) toegezonden:

Er is iets dat men op aarde
maar op één plaats vinden kan.
Het is een grote schat.
Men kan haar de vervulling van het bestaan noemen.
En de plaats waar deze schat te vinden is,
is de plaats waar men staat.
God woont daar, waar men Hem toelaat.
Dat is het waarop het uiteindelijk aankomt:
God toelaten.
Men kan Hem echter slechts dáár toelaten,
waar men staat,
waar men werkelijk staat,
daar waar men leeft.

Dat is mooi wat Martin Buber hier schrijft. ‘Laat God toe in je hart, dat is de grootste schat.’ Je Schepper wil bij je wonen, je leren bidden. Jezus deed dat op de vraag van zijn discipelen: Hij leerde hen het “Onze Vader”. (Lucas 11) In Mattheus 17: 20 zegt Jezus tegen zijn discipelen dat ze iemand niet konden genezen vanwege hun twijfel. Maar Hij bemoedigt ook, lees Johannes 15:7: “Wat jij ook bidt, het zal je gegeven worden”; 1 Johannes 5: 14: “Bidt naar Gods wil en Hij geeft het”; Marcus 11: 24: “Al wat je bidt, gelooft dat u het hebt ontvangen”. Dit betekent dat bidden – vasthoudend en oprecht – helpt! Je moet het geloven. God bestaat, Hij luistert en verhoort. Jan Zijlstra benadrukt dit. Hij bidt in de naam van Jezus om genezing.

God geeft leiding aan jouw leven en begeleidt jou, ook al doet Hij het soms geruisloos of op een heel andere manier dan jij had verwacht. Ik denk vaak aan het Joodse volk dat eeuwen onderdrukt is in Egypte. Er is in die tijd enorm veel gebeden, maar de slavenarbeid werd alleen maar zwaarder. Als de jonge Mozes opkomt voor zijn volk vindt God dat hij nog veel moet leren. Pas 40 jaar later, als Mozes zelf vindt dat hij te oud is, dan ineens vindt God dat hij klaar is voor die moeilijke taak. (Exodus)

God overziet de tijd en werkt anders dan wij zouden verwachten, Hij doet het op zijn eigen, voor ons soms geheel onnavolgbare manier…
Maar uiteindelijk komt het goed. Geloof dat maar! Blijf vertrouwen hebben! Kijk ook maar eens op: godheefteenbeterplan

Benne Solinger, 210e Lichtstralen voor de Heino Koerier van november 2011.

Deze Lichtstralen kunnen ook rechtstreeks worden toegezonden, wil je dat, laat het me weten. Klik hier om een e-mail te sturen

GEBEDSGENEZING

Wat zegt gebedsgenezer Jan Zijlstra? Dat God wil dat alle mensen gezond zijn of worden. Dat God geen ziekte wil. Dat ziekte van de duivel komt. Maar ook hij weet niet waarom God sommige mensen wel en anderen niet geneest.

Het artikel in het Nederlands Dagblad (ND) las ik aandachtig omdat ik onlangs een gesprek had met twee jonge ouders die zelf een gebedsgenezing hebben meegemaakt. “In hun gezin leden de moeder en 4 kinderen aan een zware allergie voor melkproducten. Door een buurvrouw werden zij gewezen op de gebedsdiensten van Jan Zijlstra. De buurvrouw, die niet in God geloofde, legde de link tussen hun geloof en de kracht van God. De ouders waren niet opgegroeid met gebedsgenezing en vonden het een moeilijke beslissing. Uiteindelijk zijn ze toch naar een gebedsdienst gegaan. Allemaal kwamen ze genezen thuis. Hun buurvrouw is later tot geloof gekomen.”

Of  Zijlstra het precies zo gelooft als in het ND werd beschreven, weet ik niet. Ik weet wel, dat toen God de wereld schiep alles goed was. Pas nadat de mens tegen Gods gebod inging, kwam de ziekte. Lees maar na in Genesis 3 vanaf vers 17. Jezus geneest diverse zieken. Veel van die genezingen staan beschreven in het boek Marcus. Hij laat zien dat God geprezen kan worden als een (ernstig) zieke geneest. Lees Johannes 9 (genezing blinde man) of 11 (ernstige ziekte van Lazarus) er maar op na.

God werkt met kracht, maar geeft niet altijd genezing. Denk aan Paulus, die bad 3 keer en werd niet genezen. (2 Korintiërs 12:8) Zelf werd ik, toen er bij mij een agressieve kanker werd geconstateerd, door mijn buurvrouw verrast met een EO Video van een Afrikaans gebedsgenezer. Ik bekeek de video, ging niet naar Afrika, maar liet haar het kaartje zien dat ik net via de post kreeg van een kinderklas die voor mij had gebeden.

Ik ben er van overtuigd, dat ieder oprecht gebed – dus dat van een gebedsgenezer, maar ook dat van een dominee, pastoor, vriend, vriendin of gewoon van een kind – kracht, moed en zelfs genezing kan geven. Tegelijkertijd ben ik me ervan bewust dat het is zoals Jezus ons leerde: “Uw wil geschiede, gelijk in de hemel als ook op de aarde.” En ook dat kan rust geven in moeilijke tijden!

Op YOU TUBE staan een aantal filmpjes over  gebedsgenezingen, ik geef er 2 door, dan kun je eens kijken.

Daniel Peulen (zware hart problemen, man van 60+) en en Natasja Verstegen (kanker jonge vrouw)

Benne Solinger, 209e Lichtstralen voor de Heino Koerier van oktober 2011.

Deze Lichtstralen kunnen ook rechtstreeks worden toegezonden, wil je dat, laat het me weten. Klik hier om een e-mail te sturen

Leven in harmonie

Stel je voor dat overal op deze wereld mensen in vrede en harmonie zouden leven. Dat zou toch geweldig zijn! Om dit te bereiken zijn er slechts tien leefregels van belang. Ze staan in Exodus 20. Jezus maakt het nog makkelijker. Hij zei: “Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf”.

Helaas, de praktijk is weerbarstig. Wij zijn niet zo gericht op de ander. Vergeven is en blijft moeilijk. (Lukas 17) Je leven aanpassen is niet zo makkelijk. Natuurlijk, we zouden steeds weer onze ideeën en acties moeten toetsen aan die simpele leefregels. Maar vaak doen we het niet. We spannen God voor ons eigen ‘karretje’ en dat leidt regelmatig tot het tegenovergestelde.

In 1 Samuel 4 lees je zo’n voorbeeld. Er is oorlog. Na een eerste nederlaag haalt het volk Israël de ark van het verbond in het legerkamp. Ze denken zo God in hun midden te halen. “Nu zullen we de oorlog tegen de Filistijnen wel winnen”, denken ze.

Maar het loopt helemaal anders. God wil kennelijk niet dat iemand zijn Naam gebruikt voor eigen belang. Toch gebeurt dit maar al te vaak. Kijk je om je heen, dan zie je tot hoeveel ellende dit  kan leiden. Denk aan de kruistochten, de Inquisitie, aan mensen die in naam van God of Allah dood en verderf zaaien. En wat te denken van Anders Behring Breivik en al die misbruikte kinderen door geestelijken. Of aan de leiders van de verschillende Europese landen, bankiers, de top van het bedrijfsleven of de bonden. Ieder vecht voor zichzelf.

Het staat haaks op die leefregels. En nog erger is het als je Gods naam gebruikt en ook zulke dingen doet.  De naam van God moet je nooit leeg, zinloos of voor egoïstische idealen gebruiken. En haal  God er ook niet bij als het gaat over zaken die je naasten schaden.

Maar…  je mag de naam van God wel degelijk  gebruiken. Je mag Hem zelfs aanspreken met ‘Onze Vader’. Je bent van harte welkom bij Hem. Je kunt zelfs al je problemen bij Hem neerleggen (Mattheus 11). God wil bij je zijn, Hij wil je kracht en vrede geven, je zonden vergeven. Dit zijn de diepste geheimen van het geloof.

Het is dus van groot belang dat je geen schade toebrengt aan God(s naam) en ook niet aan de medemens, diens welzijn en de  schepping.

Benne Solinger, 208e Lichtstralen voor de Heino Koerier van september 2011.

De Lichtstralen kunnen ook rechtstreeks worden toegezonden, wil je dat, laat het me weten. Klik hier om een e-mail te sturen

VOORKOM DIERENLEED

Het voorstel om ritueel slachten te verbieden, zoals Marianne Thiemen van de Partij voor de Dieren dat deed, lijkt op een aanval op de godsdienstvrijheid.
Esmé Wiegman van de Christen Unie was één van de felste tegenstandsters van dit wetsvoorstel. Zij stelde vrijheid van godsdienst boven het ritueel slachten om godsdienstige redenen.

Marianne Thiemen, Zevende-dag adventist, moet weten dat Abraham, Izaäk en Jacob, lang voor onze jaartelling, hun dieren op dezelfde wijze slachtten als de huidige Joden en Moslims dat nu nog doen. En als mensen om godsdienstige redenen dat nog steeds doen, dan moet je daarvan afblijven. Kerk en staat zijn gescheiden, roept iedereen toch altijd. Dus moet de politiek zich niet, onder andere voorwendselen, met godsdienstige gewoonten gaan bezighouden.

En toch: dierenleed mag niet, al is het natuurlijk iedereen ondertussen wel opgevallen wat een enorm dierenleed er in Indonesië is. In één van de grootste Moslimlanden van de wereld worden dieren op schandalige wijze mishandeld tijdens het vervoer en vervolgens (ik noem dat) beestachtig vermoord. Australië heeft de uitvoer van runderen zelfs tijdelijk stilgelegd. Een goede en moedige stap die hen veel geld kost. Toch hoor ik in ons land hier nauwelijks iets over. Ik vind dat buitengewoon vreemd want het is meer dan terecht om hier hard voor de dieren op te komen.

Het is en blijft altijd van belang dat dierenleed wordt tegengegaan. En die mogelijkheden hebben wij. Er is natuurlijk veel veranderd in de loop der tijden. Ook voor de mens. Er hoeft niet meer zoveel geleden te worden als in de dagen van het Oude Testament. Er kan preventief worden ingeënt. Er zijn goede pijnstillers. Heel moeilijke en zware operaties kunnen goed worden uitgevoerd. De tijd is in dat opzicht totaal veranderd.

En ik denk dat ook gelovige Joden en Moslims zich dat heel goed (moeten) realiseren. De mens heeft vele mogelijkheden gekregen om het ook voor dieren dragelijker te maken, zowel bij hun leven als bij het sterven. Want God heeft ons (en de Moslims zeggen hetzelfde) de opdracht gegeven om zo goed mogelijk met Hem, onze naasten, de dieren, natuur en milieu en onszelf om te gaan.

Iedereen een goede tijd toegewenst en fijne Pompdagen, waar er ook gepompt wordt. In Heino of in Afrika.

Benne Solinger, 207e Lichtstralen voor de Heino Koerier van augustus 2011
Klik hier om een e-mail te sturen.

TUSSEN HEMEL EN AARDE

“Er was eens een herder, hij telde de schapen van zijn grote kudde. Terwijl hij daarmee bezig was, verscheen aan de horizon een stofwolk. Even later stopte naaste de herder één van de duurste BMW’s. Een goed geklede bestuurder in een Hugo Boss kostuum en met een Ray Bann zonnebril, vroeg hem: “als ik u snel kan vertellen hoeveel schapen u heeft, mag ik er dan eentje?” “Dat is goed”, zei de herder. De jonge man ging in de auto aan het werk, belde de zaak, hij logde in op een site die gedetailleerde foto’s van de aarde liet zien en zoomde in op deze hei. Even later gaf de hij een uitdraai aan de herder en zei: ”Het zijn er 999”. “Precies”, zei de herder. En zoals afgesproken zocht de man een schaap uit. Toen vroeg de herder: “Als ik uw beroep kan raden, krijg ik dan mijn schaap terug?” “Ga je gang”, zei de man. De herder dacht na en zei: “U bent een consultant.” “Hoe weet je dat?” vroeg de man. “Heel eenvoudig. U komt hier terwijl niemand u gevraagd heeft. U beantwoordt een vraag die niemand u stelde. U wilt betaald worden voor een antwoord dat ik allang wist. En bovendien heeft u absoluut geen verstand van zaken! Dus geef me nu ogenblikkelijk mijn hond terug.” Zo startte onlangs een preek.

“We zijn ons leven de afgelopen 50 jaar steeds meer gaan leggen in de handen van zogenaamde deskundigen. Wetenschappers, bankiers, technici, onderzoekers en consultants. Maar uiteindelijk kunnen zij onze diepste levensvragen niet echt beantwoorden. Vragen over geloof, eeuwigheid en eeuwigheidswaarden, komen we met dit soort deskundigen niet op het spoor. Onze zoektocht naar het ‘meer tussen hemel en aarde’, vindt hier vooral zijn bron. Ieder mens heeft vanaf de geboorte een vonkje in zich om er meer over te weten. Het is aan ons zelf om dit vonkje aan te wakkeren”, aldus de predikant.

Zelf beschrijf ik het liever zo: De Bijbel geeft antwoorden op deze vragen. De geschiedenis van liefde, vrede, rust en ons heil kun je er in lezen. Nadat de mens zelf de rust verstoord had, kwam Jezus Christus op aarde en maakte de weg naar God weer begaanbaar. Wil je dit geloven, dan komt er vrede in je hart. Gods Pinkstergeest wil er in wonen. Ga op zoek naar die Geest, naar eeuwigheidswaarden, biddend en lezend. Je zult ze vinden. Lees bijvoorbeeld 1 Korintiërs 13 of Galaten 5: 22 e.v.

Benne Solinger, 206e Lichtstralen voor de Heino Koerier, juli 2011 Klik hier om een e-mail te sturen.

Comments are closed.