IETS VOOR OUDEJAARSAVOND? decembercolumn Benne Solinger

In deze laatste Lichtstralen van 2015 een test/spel: “Probeer eens terug te gaan in je gedachten naar vroeger. En bedenk hoe je toen dacht over: opvang van vluchtelingen; burenhulp; spelletjes doen; de bankdirecteur of geld? Hoe dacht je over; het doen van giften; de overheid, euthanasie; abortus; een boek lezen of milieuvervuiling? En wat waren je ideeën over opvoeding; de schepping; de hemel; de duivel; bidden; vergeving van schulden; Jezus of God? En vertel nu eens of je gedachten over één of meerdere van deze onderwerpen zijn gewijzigd. Ben je veranderd en zo ja, op welke manier? En kun je ook verklaren waardoor je denken is beïnvloed?” Misschien een idee om dat eens te doen op een oudejaarsavond, het kan in je eentje, maar ook samen.We leven in een tijd met dreiging, maar ook in een tijd van welvaart. Een tijd met gigantische veranderingen op allerlei gebied. Er gebeurt nogal wat in een mensenleven. En het gaat me er niet om of er iets ten goede of ten slechte is veranderd in je denken. Het gaat me er alleen om eens stil te staan bij een mogelijk stille (r)evolutie in je manier van denken. Om je bewust te worden van veranderingen en om eens na te denken waardoor je wordt beïnvloed en of je er tevreden mee bent. Misschien is het ook wel een idee om eens na te denken of je er in 2016 iets mee wilt doen.

Bovenstaande vragen bedacht ik toen ik las dat God onveranderlijk is. Hij zegt: “Ik ben die Ik ben” (Deuteronomium 3: 14/15). Tegelijk lees ik ook dat God te verbidden is. In Jakobus 5:16 staat: ‘Het gebed van een rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet.’ Dat lijkt haaks op elkaar te staan, maar doet dat niet. God luistert en doet er iets mee, maar Hij is gelijktijdig onveranderlijk in de zin dat zijn persoonlijkheid, normen en waarden en zijn liefde en gerechtigheid nooit veranderen. (Deuteronomium 32: 4 en 1 Johannes 4: 8)

Misschien kun je dat laten meespelen als je nadenkt over de vragen. Misschien is dit wel de allerbelangrijkste vraag: Hoe stond en staat het met jouw liefde in je relatie tot God en je naasten?

Ik wens je alvast een heel mooi en gezegend Kerstfeest en een bewogen oudejaarsavond toe.

Reageren kan! door hier te klikken om een e-mail te sturen

Benne Solinger

Comments are closed.