BOEK: “HET GELOOF VAN ORANJE”, vrijheid, verbondenheid, tolerantie

Marianne Visser van Klaarwater schrijft als journalist over alles wat haar raakt in mens en maatschappij. Na de moord op Theo van Gogh verscheen haar boekje: “Woorden van Beatrix”. Maar ook schreef zij oa een boekje over “Sexueel misbruik in de kerk” en nam het op voor een ten onrechte beschuldigde pastoor.

Mogelijk zou ik haar nooit ontmoet hebben als ik Gustave Nouel, een bevriende kunstbroeder, niet zou kennen. Gustave nodigde mij uit voor één van zijn vele exposities, dit keer in Gallerie PS20 te Apeldoorn. Het thema was “Moederschap”. (zie ook het artikel in de Libelle, klik hier)
Daar ontmoete ik Marianne Visser. Een rustige, gezellige vrouw, die deze avond een lezing gaf over het boek net uitgekomen boek: “Het geloof van Oranje”. En in dat boek zijn schilderijen opgenomen die Gustave de afgelopen jaren schilderde van het Koningshuis. Gustave is een voorstander van een goede verbinding tussen Nederland en de overzeese rijksdelen, iets waar ik ook erg voor ben, zie bijvoorbeeld elders op mijn site (Dichter op Aruba?)Gustave komt van Aruba en woont net als ik in Deventer.

De lezing van Marianne was niet alleen boeiend, maar ook ontroerend, aan het eind van de avond kocht ik het boek en ging er in lezen. Laat ik maar eerlijk zijn, ik lees niet zo graag geschiedenis, maar de manier waarop Marianne dit boek schreef, goed gedocumenteerd, heel leesbaar en begrijpelijk nam me in beslag. Het is meer dan de moeite waard om het te lezen en de illustraties te bekijken. Het geeft een verdieping in de manier waarop ik nu naar het koningshuis kijk. Met veel meer waardering dan ik de laatste jaren had.Het voorwoord is geschreven door Alfonso Boekhoudt, gevolmachtigde minister van Aruba, waarmee de verbondenheid met de gebiedsdelen in ons koninkrijk nog eens extra wordt benadrukt. Kortom een boek dat ik kan aanbevelen voor zowel mensen van de RKK, de protestanten of de niet gelovigen.
De uitgeverij is: U2pi … ISBN 978 90 8759 550 0 -NUR 688 en kost € 27,50

Wil je reageren klik dan hier om Benne een e-mail te sturen.

Comments are closed.