26e jaar JANUARI COLUMN Benne Solinger

Mijn moeder overleed ongeveer een jaar geleden, ik had al heel lang niet meer met haar kunnen praten vanwege een vergevorderd stadium van dementie. Maar een woord dat zij mij van kinds af aan geleerd heeft, was: “bid en werk”.
Ik kan me nog goed herinneren dat ik lang geleden in mijn kerk vaak werd uitgemaakt voor een “doperse” man. Ik zou te veel actie willen, te veel zelf willen doen, terwijl ik het aan God moest overlaten. Het lied: “Stil maar wacht maar. Alles wordt nieuw..” was een in die dagen al een bekend lied.

Wat ik dacht, zei en deed, stond in die tijd voor mijn gevoel haaks op de woorden die ik in de kerk hoorde. Het paste niet.

Nu ik 65 ben en best veel heb meegemaakt aan ziekte en andere ellende denk ik er vaak over na. En kom tot een nieuwe conclusie die ik graag wil doorgeven…

Het bidden en werken is gebleven. God heeft zoveel mogelijkheden in de schepping gelegd waar we mee kunnen werken, zelfs meer dan we nu al weten. We mogen bidden om zegen daarover. Net zoals voor het eten, bid ik ook voor iedere behandeling die ik krijg ivm de uitgezaaide prostaatkanker. Maar ik heb er ook altijd voor gedankt.
Als je gegeten hebt, mag je daarvoor danken. Als je een behandeling krijgt voor een ziekte, griep, ischias, reuma.. of wat dan ook, mag je er ook voor danken dat God mensen zo’n middel heeft laten uitdokteren en je mag er voor bidden dat het mag helpen. Je werkt door het middel te laten toepassen en bid om zegen daarover.

Als je heel erg ziek wordt, zoals ik, leer je ook te wachten, wachten op het moment dat een behandeling kan beginnen, of op het moment dat een arts je kan vertellen of een middel is aangeslagen. In die tussentijd mag je bidden, verlangen naar vernieuwing, ook in je eigen leven… (om minder pijn, kracht om vol te houden, doorzettingsvermogen, geloof, hoop, liefde en om aandacht te mogen behouden voor anderen..)

“Bid en werk” en ”stil maar wacht maar, alles wordt nieuw..” staan zo niet meer tegenover elkaar, maar vullen elkaar aan. Je geeft je leven over aan je Schepper , neemt middelen die je Schepper in de schepping heeft gelegd en wacht geduldig, al werkend, biddend en dankend op een uitkomst.

En als je nu niet beter wordt, of je houdt pijn hoor ik je vragen…. Ook dan geeft God aan jou al datgene wat je nodig hebt… “Geef ons heden ons dagelijks brood…” daarvoor leerde Jezus ons bidden…. God geeft in dit land iedereen meer dan dat, ook als je ziek bent… Dank daar voor en leer zo dichter bij God te leven, dat wens ik iedereen in 2018 toe!

Groeten Benne Solinger

Comments are closed.