27ste JAAR: JULI/AUGUSTUS COLUMN 2019, Benne Solinger

CODE ROOD

Recentelijk kocht ik de roman: “Huis aan de Handelskade”, geschreven door Ria Borkent.
Het gaat over een prachtig, hypermodern, goed geoutilleerd en super cool appartementencomplex aan de rand van een mooi dorp.
Dure appartementen, waarbij na korte tijd een bouwfout zichtbaar wordt. Grote natuurstenen aan de buitenzijde vallen naar beneden.
Verkeerd en goedkoper bevestigd dan beloofd. En dan begint de ellende. Wie is verantwoordelijk? Wie moet het oplossen…. ? Wie gaat het betalen….
Iedereen wijst naar de ander en neemt geen verantwoordelijkheid… Herkenbaar, Nederland op z’n smalst.

Het deed me denken aan het verhaal van Adam en Eva net na de zondenval. God gaf alles aan de mens. Ze mogen genieten van alles
wat de aarde voortbrengt, maar Hij stelt één regel; één CODE ROOD. Hij zegt: “Alles is en blijft prima zolang je maar niet van die ene
boom eet. Doe je dat wel, dan begint de ellende…”
Ze maken hun eigen keuze en eten. Direct daarna begint het. Adam wijst naar God en Eva.. “Die vrouw die U mij hebt gegeven gaf me de vrucht…”
en Eva wijst direct door naar de slang die wat anders vertelde, Allebei nemen ze geen verantwoordelijkheid en stellen de ander aansprakelijk.
En daarna begint de echte en voorspelde ellende: egoïsme, verdriet, doodslag, oorlog, doornen, distels, angst, ziekte..

Dat ‘CODE ROOD-idee’ haal ik uit “Huis aan de Handelskade”. Ergens lees je een gesprek waarbij het gaat over de hel. Er wordt gezegd:
“Als Jezus in de Bijbel waarschuwt, uit liefde, geeft Hij vooraf CODE ROOD. Houd je je daar niet aan, dan krijg je achteraf heel veel spijt en
spijt is de ergste emotie die er is. Vurig verlangen naar een keuze die er niet meer is.. Die spijt achteraf noemt Hij hel….”

Om over na te denken:

1: Het KNMI geeft CODE ROOD af. Er komen sneeuwstormen, gladheid en snoeiharde windvlagen. Je slaat het in de wind, gaat gewoon op weg met de auto….

2: De overheid geeft CODE ROOD. Wees voorzichtig met vuurwerk, houdt het nooit in de hand. Die stoere jongen hoort dat wel, maar hem zal niets overkomen,
zo slim is hij wel. Dus pakt hij een vuurpijl, houdt die in zijn hand… helaas komt de klap eerder…

3: Als ouders geef je CODE ROOD. Roken is levensgevaarlijk; Niet dicht bij de sloot komen; vandaag nog niet het ijs opgaan… Maar het kind luistert niet …..

4: God geeft in de Bijbel CODE ROOD. “Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven, wie in Hem gelooft zal eeuwig leven hebben in en nieuw paradijs.
Daar is geen pijn meer, geen honger en verdriet….” (Johannes 14:6)

Wens iedereen een goede zomer toe…. Groeten Benne Solinger..

Comments are closed.