28ste JAAR: FEBRUARI/MAART COLUMN, Benne Solinger

‘In een hevige storm crasht het vliegtuig bij de landing. Stewardessen spreken de passagiers kalmerend toe. Gewonde mensen kunnen zodoende als eerste het vliegtuig verlaten. Daarna volgen de anderen…..’ ‘Een stroomstoring treft de stad. ‘s Nachts zie je geen hand voor ogen. Groepen plunderaars trekken rond om winkels en lege huizen te beroven…..’ ‘Het ambulance personeel wil het slachtoffer helpen, maar een groep boze mensen houdt hen tegen. Ze zijn kwaad op de gewonde en willen hem laten creperen….’ ‘Zijn nieuwste “fishing-mail” ziet er een stuk professioneler uit dan de vorige. Hij droomt van een nog mooiere en rijkere toekomst….’ ‘De brandweer rukt met man en macht uit en haalt een klein angstig poesje uit de hoge boom…’ ‘Misdadigers richten zorgplatforms op en halen honderden miljoenen binnen die ze vervolgens in het terrorisme investeren….’
Verschillende voorbeelden uit het leven gegrepen… Mooie en slechte.

Daarover gaat deze Lichtstralen, want ieder mens is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar daden. Ieder mens kan iedere dag opnieuw keuzes maken. Maar, welke maak jij en waarom? Hoe word je beïnvloed door je omgeving? Hoe word je beïnvloed door de televisieprogramma’s die je kijkt? Welke boeken lees je bewust wel en welke niet?

Ik zat zo eens te denken… Stel dat jij en ik nu in een andere tijd hadden geleefd, bijvoorbeeld in de tijd van de slavernij. Hoe zouden wij dan geweest zijn? Het werd toen ‘normaal’ gevonden dat kooplieden mensen uit Afrika weghaalden en als slaven verkochten. Op plantages werden deze slaven vaak bij het minste of geringste afgeranseld. Slavinnen werden misbruikt, verkracht en veracht. Welke keuzes zouden jij en ik in die wereld hebben gemaakt?

In trainingen kunnen trainers mensen zover krijgen dat ze mee gaan doen aan slechte dingen. Ook in oorlogstijd zie je dat normen en waarden vervagen van veel mensen. “De mens is geneigd om het kwade te doen”, leerde ik vroeger op Catechisatie. Ik denk dat dat helaas echt heel diep in ieder van ons zit. Zo is de mens geworden. Ik vind dit moeilijk maar wel belangrijk om te benoemen.

Zelf bid ik dagelijks of God mij wil weerhouden van het kwaad, ik vraag Hem of ik het goede mag doen, terwijl ik Hem ook dank voor alles dat ik van Hem krijg. Ik weet dat Hij schulden vergeeft. Dat verrijkt mijn leven. Het is MOOI te weten dat God Zelf ons bevrijd heeft van het kwade. Hij offerde Zichzelf om ons Vrede en liefde in ons hart te geven. Dat te weten maakt me BLIJ, DANKBAAR en GELUKKIG, ondanks mijn ernstige ziekte, wat een WONDER..

Ik hoop dat iedere lezer dat eens zelf mag ervaren, met groet, Benne Solinger

Comments are closed.