HOEZO SCHEIDING KERK EN STAAT

Trouwambtenaren die op grond van gewetensbezwaren geen homoseksuele of lesbische huwelijken willen sluiten, mogen ontslagen worden of mogen geen huwelijken meer sluiten. Ik zou een oproep willen doen aan al die aanstaande echtparen die vinden dat het huwelijk een instelling is voor man en vrouw, om in het gemeentehuis juist te vragen naar een ambtenaar die dat ook vindt.

Ik denk dat er in ons land zoveel mensen die gedachte hebben, ook buiten de kerken en geloven om, dat dit discriminerende besluit van de Tweede Kamer zo spoedig mogelijk wordt teruggedraaid en de gemeentes de opdracht krijgen om ook deze ambtenaren in dienst te houden.

Hoezo scheiding van kerk en staat? De politiek bemoeit zich met het meest wezenlijke van de mens, zijn/haar denken, zijn/haar geloof en de ziel en dat staat haaks op wat politici altijd beweren.

Hoewel ik het zelf altijd moeilijk vind om mijn mening te formuleren over samenlevingsvormen van homofiel geaarde mensen, heb ik veel respect voor mensen die voor hun mening uitkomen. Zowel voor de strak gelovige mens als de geheel vrijgevochten mens. In Nederland is er tot op heden altijd plaats voor allebei en dat moet zo blijven. Ik vind de stap die de Tweede Kamer heeft genomen dan ook dom, onvrij, kortzichtig en on-Nederlands.

We leven in een vrij land. Onze samenleving is pluriform. Daarin wonen gelukkig mensen met heel verschillende levensstijlen, mens- en maatschappij visies, geloven en filosofische achtergronden. Fantastisch dat dat kan in onze Nederlandse samenleving. Deze vrijheid van meningsuiting is een GROOT goed. En dat moeten we behouden. Ik weet dat in zowel het christelijke denken als in het denken van moslims, het huwelijk wordt gezien als een verbintenis tussen man en vrouw. Als die allemaal naar een gelijkgezinde ambtenaar zouden vragen, dan moet er toch wel wat gebeuren.

Door bruid en bruidegom de mogelijkheid te ontnemen om een trouwambtenaar te kunnen kiezen naar hun wens, zoals tot op heden kan, ontneem je hen de mogelijkheid om de trouwdag tot een GROOT FEEST te maken. Tevens discrimineer en verdruk je ambtenaren, die vanwege hun geweten een bepaald (geloofs)standpunt hebben. Je plaatst hen buiten de samenleving alsof ze melaats zijn. Erger nog, je dwingt hen òf om hun mening bij te stellen òf om te gaan jokken, òf om de taak als trouwambtenaar neer te leggen. Dat kan en mag niet in een vrij land als Nederland is. En ik weet zeker dat er nog genoeg ambtenaren overblijven die het prachtig vinden om twee mannen of twee vrouwen in het huwelijk te verbinden.

Ik zond deze reactie toe aan EO, CGMV, RMU, TROUW, VOLKSKANT, GROOT NIEUWS RADIO, TELEGRAAF, SPITS, METRO, De PERS enz. Deze reactie is geplaatst in alle Stentor edities en het Reformatorisch Dagblad. Ik tref het ingezonden ook aan op site van het CGMV, klik hier

Reageren? Klik hier om een e-mail te sturen

Comments are closed.