STONEHEDGE IN HEINO?

Een telefoontje uit Heino, dat gebeurt niet meer elke dag! Wat zou er zijn… Henk Gerrits vertelt me dat er op het Industrie Terrein Blankenfoort in Heino een paar beeldhouwers twee kunstwerken aan het voorbereiden zijn. Dat is een mooie tip! Als beeldhouwer ben ik dus gaan kijken. Enorme zwerfkeien, ruim 16.000 kg, liggen er. De beeldhouwers zitten in de keet. Hun namen? Ojärs Feldbergs uit Letland en Chris Peterson uit Zwolle.De projectleider is de uit Letland afkomstige Laura Ziglone8 maart 2012 werd ik getipt.
De kunstenaars Chris en Ojärs zijn niet aangeslagen maar vol vuur. De eerste keien die ze helemaal uit Denemarken hebben laten overkomen, spleten toen ze de eerste aanzet tot het kunstwerk gaven. Ze wachten op 5 nieuwe zwerfkeien. Tot 24 maart hebben ze de tijd om het “hufterproofe” kunstwerken af te maken. Ojärs slaapt die tijd op het Landgoed Old Heino, Chris gewoon thuis in Zwolle. Een enorme scherf ligt naast de moeder steen.13 maart 2012, de techniek die Ojärs gebruikt is weer heel anders dan de techniek die Chris toepast.

Waar zijn ze mee bezig, maken ze een nieuw Stonehedge?
Nee hoor het wordt geen “nieuw Stonehedge”. De beeldhouwwerken, die op 24 maart a.s. om 14.30 uur officieel onthuld worden, komen te liggen op het grasveld van de Grote Bisschop te Heino. De twee totaal verschillende kunstwerken benadrukken de goede harmonie en de contacten, die nu al 20 jaar duren, tussen Heino en Sabille in Letland. zie stichting Heino Sabile Wethouder Roger de Groot en ambassadeur Märis Klissäns uit Letland zijn erbij aanwezig om deze kunstwerken:”De twee landschappen” een officiële status te geven.Artikel Stentor16 maart 2012: Ojärs probeert 2 stenen bij elkaar te krijgen om er 1 geheel van te kunnen maken.woensdag 21 maart 2012 nog ruim 2 dagen hard werken en dan moeten de kunstwerken klaar zijn.

Voor de fotoserie die ik gedurende het gehele proces maakte, klik hier Voor eindresultaat en onthulling, klik hier
In de pers: zie NUHEINO

Benne Solinger

Comments are closed.