Rop Janze geeft inkijk in leven Willem Frederik Hermans

Cabaretier Rop Janze uit Bovenkarspel, die ik ken van de start voor de 1e wedstrijd die leidde tot de 1e dorpsdichter van Raalte, een wedstrijd die ik won, was zaterdagavond 3 november weer ouderwets goed in de Deventer Bibliotheek. Daar moest ik dus wel bij zijn.. Hij bracht er zijn voorstelling rondom het thema van “Nederland Leest”. Dit jaar staat “Nederland Leest” in het teken van schrijver Willem Frederik Hermans en zijn boek: “De donkere kamer van Damocles”. (Dit boek las ik op de sociale academie. We volgden daar de hoofdpersonen in hun relatie met zichzelf, de natuur, hun naaste en met God, heel leerzaam)

Naast vele wetenswaardigheden over schrijver Hermans, las Rop Janze diverse gedeeltes voor uit ‘De donkere kamer..’. Maar ook uit een briefwisseling tussen Van het Reve en Hermans. Hij bracht zo niet alleende schrijver ‘tot leven’ maar ook de hoofdpersonen in het boek.

Zo leerden we dat de heer Hermans absoluut geen gemakkelijk heerschap was en dat hij erg zelfingenomen was met zijn manier van schrijven. Hij weigerde de PC Hoofd prijs omdat de minister in de eerst verzonden brief per ongeluk een geldbedrag van fl. 18.000,– noemde, maar een dag de brief rectificeerde en het bedrag werd fl. 8.000,– . Een minister wiens handtekening in 1 dag met fl. 10.000,– verminderde kon nooit betrouwbaar zijn.

Rop Janze vertelde dit alles op speelse wijze, zodat er door de aanwezigen veel werd gelachen.

Verder zong hij liedjes, droeg vele gedichten voor uit het hoofd, gaf een conference, trad in overleg met het publiek en vertelde wat over zijn spannende boeken die hij schreef op jonge leeftijd, met een productie die niet is bij te houden. Zo vertelde hij o.a over 1 boek dat hij begon te schrijven op 1 mei en dat de volgende dag 2 mei af was. Hij las enkele spannende fragmenten voor. Rop was 13 toen hij het schreef.

Met weinig middelen kan Rop Janze uit Bovenkarspel 1 ½ uur het publiek informeren, laten lachen en meelaten zingen en-werken aan zijn programma. Klasse!Op het cdtje dat Rop in zijn hand heeft, staat ook een foto die ik een vorige keer van hem maakte in de Deventer Bibliotheek.

Rop Janze zal deze Conference met diepgang op nog zo’n 18 plaatsen door het hele land houden. De moeite waard om zo’n avond te bezoeken.
Zie ook zijn site: klik hier

Meer foto’s die ik maakte staan op mijn Picasa site: klik hier

Groetjes, Benne Solinger

Comments are closed.