JOEP, april column

Een aantal gesprekken met Joep Zander, het lezen van zijn boekje: MET…een verbeelding van vaderschap’ en zijn stralende lach, nadat hij na ruim 20 jaar zijn dochter weer in zijn armen had gesloten, deed me besluiten deze Lichtstralen te schrijven. Joep is naast pedagoog ook een begenadigd kunstenaar. Want alleen een man met veel gaven en talenten, kan zulke prachtige, gevoelige en veelzeggende schilderijen maken en die zo perfect laten aansluiten bij de goed geschreven hoofdstukken. Maar al lezend en sprekend, merkte ik ook Joeps grote verdriet. Ik hoorde en zag een man die ervaren heeft hoe onbarmhartig deze wereld kan zijn voor vaders. Een man die bewogen is en zich mede daarom ’ging inzetten voor al die vaders die buiten hun schuld geen contact meer mogen hebben met hun eigen kinderen. En dat puur en alleen maar omdat ze man zijn. Omdat de vrouw werd geloofd en de man niet.’ Want wat is er veel en groot onrecht. Het wordt vaders aangedaan als moeders het zo kunnen leiden dat de vaders, onterecht, hun eigen kinderen niet meer mogen zien. Wat een verdriet, wat een onbarmhartigheid. Zelf maakte ik lang geleden mee dat ik als buurman, op ‘ons pleintje’ in Zeeland om de 2 weken op zaterdag aanwezig moest zijn als een vader zijn kinderen bezocht. Ik werd gevraagd omdat zowel de vader als de moeder mij dit toevertrouwden. Ik deed het als vrijwilliger die het belangrijk vond dat vaders en kinderen elkaar konden blijven zien..

Maar wat nu als er met een negatief vooroordeel naar mannen wordt geluisterd… en/of er geen vertrouwde buurman is en je je eigen kinderen, onterecht, nooit meer mag zien..Bij mij voelt zoiets als onbarmhartig en ging lezen, o.a. in de Bijbel. Ik las op diverse plaatsen dat Jezus met barmhartige, innerlijke ontferming bewogen was. Niet alleen in woord, maar ook met de daad. In Lucas 11: 11 ev zegt hij iets over vader en kind: `als een kind zijn vader om een vis vraagt, geeft die hem dan een slang, of in plaats van een ei een schorpioen?` In Marcus 1: 41 ev is hij met ontferming bewogen over een melaatse man en geneest hem. Jezus zegt er dus niet alleen iets over, maar doet er ook wat mee.

Hij kwam naar de aarde met ontferming bewogen over de puinzooi die mensen ervan maken en over de puinzooi in vele harten. En ik denk dat niemand lang hoeft na te denken om hiervan voorbeelden te bedenken. Jezus kwam en leerde vrede, maar doet meer, Hij wil die vrede, liefde en rust ook in jouw en mijn hart geven.

Ik wil hier oproepen bij jezelf te zoeken naar jouw liefde en ontferming. Zowel voor de moeders als voor de kinderen. Maar ook voor de vaders. Mannen van vlees en bloed, met gevoel, verdriet en onmacht. Mannen in een achterstandspositie, enkel en alleen maar omdat ze man zijn en daarom vaak gezien worden als DE boosdoener wanneer het om kinderen gaat!

Als je meer van Joep Zander wilt lezen en zijn schilderijen wil zien, dan je kun je dit prachtige door hemzelf geïllustreerde boekje bestellen: klik hier

Maar je kunt meer doen. Je kunt de genoemde Bijbelgedeeltes eens lezen en in gebed om ontferming en eerlijkheid bidden voor de hulpverleners maar ook om eerlijkheid in moeilijke situaties als een scheiding.

Wil je reageren: Klik dan hier om een e-mail te sturen Groeten, Benne Solinger
ps dit was, sinds december 1992, mijn 227e maandelijkse column voor de Heino Koerier, een huis-aan-huis blad van Sonodruk.

Comments are closed.