DE WERELD DRAAIT NOG, augustus column Benne Solinger

Wat ik zou doen als het hier in Nederland zo zou zijn? Ik weet het niet, kan (en wil) het me eigenlijk niet voorstellen.

In de vorige Lichtstralen schreef ik onder meer: “.. de kranten staan bol over de terroristen van ISIS. Foto’s op Twitter laten een door hen aangericht bloedblad in Irak zien…” Op 2 augustus lees ik dat Christenen in Irak de keuze hebben gekregen van de strijders van de Isis. Ze kunnen kiezen: zich bekeren tot de Islam, een hoge belasting gaan betalen of de doodstraf.

Gek genoeg kan het ook andersom. Ook het christenen kunnen mensen verschrikkelijk vernederen, vervolgen en martelen. Denk bijvoorbeeld aan de tijd van de Inquisitie (ik was ooit in de Dordogne in een museum met martelwerktuigen uit die tijd).

Ik kom erop omdat ik de Vakantiebieb-app downloadde en op die boekenplank stond onder andere een boek van Aukelien Weverling, het heet “HET LAND… hier gebeurt niks”. Een boek dat schrijft over een gehuchtje met de dominee die hel en verdoemenis preekt als autoriteit. In dit dorpje komt een moslim gezin wonen. De treiterijen, die uiteindelijk tot de dood van de kinderen uit dat gezin leiden, gaven mij schaamtegevoel en kippenvel van ellende. Of het echt gebeurd is of fictie, doet er niet toe. Maar de harteloze houding ten opzichte van de andere ander voelde weerzinwekkend. Toch is het is goed dat boekje eens te lezen en na te gaan hoe je zelf met anderen (anders denkenden, zelfs hen die jou vervloeken) omgaat.

Tjonge Benne, ben je van je geloof afgevallen in de vakantie? Nee zeker niet. Alleen is het goed jezelf nog eens te spiegelen. In de Bijbel staat o.a. “Ga goed om met je naaste. Probeer voor zover het van jou afhangt in vrede te leven met je medemens. Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.” (Romeinen 12) Zo heeft God de mens bedoeld toen Hij hem/haar schiep naar zijn evenbeeld. De Bijbel in zijn totaliteit geeft brede inzichten. De 10 Woorden voor het leven (Exodus 20: 2-17 of Deuteronomium 5: 6 – 21), zijn liefdevol bedoeld, positief gericht op God en je naaste.

Jezus Christus, het Kerstkind, de Zoon van God, heeft het laten zien, lees de Evangeliën er maar op na. Hij kwam in LIEFDE en bracht het Licht in de wereld, maar dan moet je dat Liefdeslicht wel in haar volle glorie nemen.

Natuurlijk kun je reageren, of aangeven dat je de maandelijkse column thuisgestuurd wil krijgen! Klik dan hier om een e-mail te sturen

Hartelijke groeten, Benne Solinger

PS: Er kwamen veel reacties binnen op deze Lichtstralen. Ik besloot eerst een samenvatting te maken en als column te publiceren. Dat is ondertussen gebeurd, klik om te lezen hier. Vervolgens schrijf ik er nog een oktober column over.

One Comment

 1. Leendert
  August 21, 2014 13:34

  Ach Benne, zo weerzinwekkend is dit artikel niet.
  Het is wel weerzinwekkend dat dit soort gedrag en ideologie overal ter wereld bestaat.
  Zelfs IN de kerk van deze tijd…
  bijvoorbeeld het thema “verandering”. De ene partij is voor en de andere partij is tegen. En in de wandelgangen maak je elkaar soms af, of geef je af op je naaste. Het liefst zou je haar of hem jou visie op het gezicht smeren. Want..jou visie staat toch vaak boven die van een ander. Het is ook een soort van doodslag, alleen wordt die door ISIS in praktijk uitgevoerd.

  Ik ben wel benieuwd van welk geloof je dan wel afgevallen bent.

  Groet
  Tjox

  p.s. wordt er op dit stuk ook weer gereageerd of is dit een eenmalige reactie 🙂