MARTIN VERHAREN 1960 – 2015

Op 9 augustus 2014 liep ik in Deventer op Brink 18 de “Ontmoeting” binnen. Ik werd getroffen door de schilderijen van Martin Verharen, ben mijn fototoestel gaan halen en maakte er foto’s van. De expositie van Martin was net begonnen en zou nog nog een maand te zien zijn op (marktdag) van 10.00 – 14.00 uur en de 2e zaterdag van de maand van 10.00 – 14.00 uur. Het werd trouwens een langere expositie!!

Ik vond het meer dan de de moeite waard om daar binnen te lopen en deze expositie van Martin Verharen te zien en tegelijk te genieten van de ongedwongen gastvrijheid en een heerlijk kopje thee of koffie met wat erbij.

Martins schilderijen, vaak met een diepere betekenis en veel inhoud, gaven aan wat Martin aan de mensen wilde vertellen. De meeste waren spontaan geschilderd. Hij maakte die schilderijen in zijn ziekte periode. Thuisgekomen belde ik Martin, las het persbericht voor en verzond het na overleg met hem.

De dag waarop ik plotseling werd opgenomen in het ziekenhuis, vrijdag 22 mei 2015, sprak ik nog met Martin, kwam hem tegen in de Keizerstraat. Ik beloofde hem snel te komen opzoeken, niet wetende wat mij die dag te wachten stond. Toen ik hem na mijn open hart operatie opzocht, merkte ik dat hij teleurgesteld was omdat het zo lang had geduurd. Hij wist niets van wat mij was overkomen die vrijdag. Nadat ik het hem verteld had, brak het ijs en hadden we een gezellig samenzijn, waarbij ik foto’s van zijn kleinkind heb bekeken. Martin kon toen al niet meer spreken.

Op 17 september 2015 hoorde ik dat Martin op 15 september overleden was. Op zijn rouwkaart een portret dat in 2012 door Joris Aarts van hem schilderde:en zijn rouwtekst: Ik denk dat er een lieve, gelovige man en kunstenaar is overleden. In de rouwdienst hoorde ik dat Martin in zijn diensttijd kernwapentaken weigerde waardoor hij in zijn verkeringstijd in de gevangenis kwam. Hij groeit daardoor voor mij in aanzien. Heel duidelijk werd ook zijn onafscheidelijke hoed… zeker toen ik afscheid van hem nam en de country muziek hoorde. Van harte wens ik zijn kinderen en familie Gods nabijheid. Benne Solinger

Wil je reageren? dat kan: Klik hier om een e-mail te sturen Groetjes, Benne Solinger

Hieronder een aantal foto’s die ik maakte van de schilderijen

Comments are closed.