HOE LEEF JIJ? septembercolumn Benne Solinger

“Doe alle bitterheid, boosheid en haat weg. Stop met schelden en vloeken. Ja, alle soorten slecht gedrag moeten jullie wegdoen. Wees vriendelijk en behulpzaam voor elkaar. Vergeef elkaar…” (Efeze 4: 31 en 32)

Paulus schrijft verschillende brieven naar plaatsen waar hij ooit is geweest. Deze brief schrijft hij terwijl hij gevangen zit omdat hij gelooft. Hij ondergaat wat hij zelf vroeger veel mensen heeft aangedaan.

De brief gaat over de manier waarop mensen het beste kunnen leven. Paulus schrijft : “wees steeds bescheiden, zachtmoedig, geduldig en verdraag elkaar uit liefde. Span u in om door de samenbindende kracht van vrede de eenheid te bewaren.” Hij doelt hierbij op de vrede die Gods Geest in je hart kan werken. Hij gunt de gemeente: één lichaam en één geest, één hoop, één Heer, één geloof, één doop, één God en Vader. Gewoon harmonieus en vredelievend samenleven dus.Op gezag van de Heer zegt Paulus met klem: vernieuw je denken. Probeer te leven in het licht. Het is belangrijk om geregeld te toetsen hoe je in deze wereld staat. Want de mens is als enig schepsel geschapen naar het beeld van zijn Schepper. Maar als je rondkijkt in de wereld zie je daar niet vaak waarachtige rechtvaardigheid en heiligheid.

Paulus schrijft verder: “Leg de leugen af en spreek de waarheid tegen elkaar, want wij zijn elkaars ledematen. Als u boos wordt, zondig dan niet: laat de zon niet ondergaan over uw boosheid, geef de duivel geen kans. Laat wie steelt niet meer stele maar eerlijk de kost verdienen door zelf hard te werken om iets weg te kunnen geven aan wie het nodig heeft. Laat geen vuile taal over uw lippen komen, maar alleen goede (en waar nodig) opbouwende woorden. Woorden die goeddoen aan wie ze hoort. Maak Gods heilige Geest niet bedroefd, want hij is het stempel waarmee u gemerkt bent voor de dag van de verlossing. Doe alle bitterheid, boosheid en haat weg. Stop met schelden en vloeken. Ja, alle soorten slecht gedrag moeten jullie wegdoen. Wees vriendelijk en behulpzaam voor elkaar. Vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.” Met dit laatste begon ik deze Lichtstraal.

Denk hierbij ook eens aan het bekende gebed: “het onze Vader”: “vergeef ons onze schulden, zoals wij hen vergeven die ons iets schuldig zijn…” (Mattheüs 6: 9-13 en Lukas 11: 2 – 4)

Reageren op deze column kan! door hier te klikken en een e-mail te sturen Hartelijke groeten, Benne Solinger

Comments are closed.