Helder of troebel water? Column juli/augustus 2016 van Benne Solinger

Op het podium staat een jonge, stoere kerel. Hij vertelt een verhaal. Een verhaal dat bijblijft. Het spreekt me zelfs zo aan dat ik er nu over schrijf. Hij gebruikt er een beeld bij om over na te denken.

De man pakt een fles. Vult die met water. Iedereen kan door het water en de fles heen kijken. Heel helder, heel doorzichtig, je kunt er van drinken. Het is goed.

Dan neemt hij een lepel vol met zand en vuil. Hij strooit dat in het water. Direct is al het water in de fles troebel, vuil, ondoorzichtig en ondrinkbaar. Niet fijn om te zien, niemand wil dat echt… Maar het gaat om het voorbeeld…

Nu gaat hij verder met zijn verhaal en legt de volgende links:
De aarde is mooi gemaakt, alles was in het begin goed. (Helder water)
Maar de eerste mensen maakten de wereld er niet mooier op. (zand en vuil in het water)

En wij mensen hebben er een handje van om het water viezer te maken. Want steeds als je liegt, ruzie maakt, iets steelt, als je iemand zwart maakt of jaloers bent, maar ook als er een (zelfmoord)bom ontploft, of…. maakt meer vuil dat water nog smeriger

Maar zet je de fles neer, dan zie je het water langzaamaan weer schoon worden. Heel langzaam zakt al het vuil naar onder en na verloop van tijd ligt al het vuil onderin en ziet het water er weer fris en schoon uit. En we zien het gebeuren… in de loop van het verhaal wordt het water steeds helderder.De man, de voorganger deze morgen, legt een 2e link:
Terwijl wij de wereld duister (vuiler) maakten, kwam Jezus, Gods eigen Zoon en bracht het Licht in de duisternis. (kerst) Hij is het levende, heldere, schone levenswater. Hij vergeeft, hij brengt rust in je hart. Hij maakt de weg naar je Schepper vrij. Hij zorgt er voor dat je leven rein wordt als heerlijk helder zuiver water. Daardoor ga je meer in liefde leven, met God en al je naasten.

Denk daar eens over na in deze vakantietijd, tijdens de midzomerfeesten die er zijn. Maar ook als je naar je eigen leven kijkt, de krant leest of met elkaar spreekt…….Fijne tijd gewenst, groeten Benne en wil je reageren? Klik dan hier om een e-mail te sturen.

Comments are closed.