“dichter bij DEVENTER”: EXPOSITIE 60 JARIGE DEVENTER FOTOKRING (foto’s en gedichten)

“Dichter bij DEVENTER” heet de expositie en het bij de opening gepresenteerde foto- en gedichtenboek van de jubilerende Deventer Fotokring. De komende 6 maanden is deze prachtige expositie te zien in het Deventer Ziekenhuis. Een unieke samenwerking tussen de Deventer Fotokring en het Deventer Dichterscafé.

“Wanneer woorden en beelden elkaar inspireren ontstaat er iets moois” aldus voorzitter Cora Sens van de Deventer Fotokring op de omslag van het prachtige boek.(cover foto Chris Waarlo, ingeschreven door dichter Marianne Sorgdrager – van Halewijn)ISBN 978-94-6323-123-7

Het is leuk te vertellen dat ook Benne Solinger, deelnemer aan het Deventer Dichterscafé en voormalig dorpsdichter van Raalte, een bijdrage mocht leveren aan de expositie en dus het boek. Samen met fotograaf Bart Kamps die een foto maakte van Het Klooster en in overleg met zijn vrouw Geertje Kamps – Bakker kwam hij tot het volgende gedicht. De stijl die Benne hiervoor koos is een Sonnet op de manier hoe Shakespeare deze indeelde…..

KLOOSTER

Mooi Deventer, die Hanzestad, vanuit de Middeleeuwen
was eens een paapse kloosterstad en zelfs een bisdom even.
De IJssel, de vervoersweg ooit, met handel, bieden, schreeuwen
trok kooplieden en visserslui die hier erg graag verbleven.

De stad werd oud en wat verviel, werd ook weer opgebouwd
Zelfs nu nog bij de Papenstraat, het maakt niet uit waarheen je gaat,
kom je het klooster tegen. Er werd gezongen en gerouwd
gewerkt, gevast, gebeden en uren over God gepraat.

Want God bestaat, dat wist men toen, dus wilde men Hem eren
men deed dat in het klooster zelf, of in de tuin met bloemen
De oude stenen weten het, kunnen zich niet verweren,
maar zouden mensen van weleer nog steeds met ere noemen.

De monniken verdwenen, nu ‘t klooster van vertier
‘t Gebed bevroor in cabaret….. en God, is Hij nog hier?

Geertje Kamps – Bakker maakte enkele foto’s bij de opening van de expositie, het gedicht trok direct aandacht en zorgde voor gesprekken, en daarvoor was het ook geschreven.(links fotograaf Bart Kamps, rechts dichter Benne Solinger)(Benne Solinger in gesprek met fotografe Neeltje Kooijman en haar man (predikant))De Deventer Fotokring maakte ook foto’s van bekende mensen voor Deventernaren, er werden marktlieden gefotografeerd nou en bij NIJKAKAAS haal ik al jaren heerlijke kaas, zowel op de maandagmarkt in Heino, als op de vrijdagmarkt in Deventer…..Ps (“Graag had ik wat foto’s van het prachtig uitgevoerde boek willen tonen, maar daarvoor is toestemming nodig en omdat ik maandag zelf word opgenomen in het Deventer Ziekenhuis was daar geen tijd voor. Graag noem ik nog wel enkele namen van dichters die meewerkten aan het boek: Cees Leliveld, Marianne Sorgdrager-van Halewijn, Henry Jansen, Astrid Aalderink, José Hatttink-Blom, Maarten Douwe Bredero, Michiel van Hunenstijn, Tinus Derks e.a. Namen van enkele fotografen: Bart Kamps, Neeltje Kooijman, Dineke Borgonjen, Hessel Draaisma, Pieter Leeflang e.a.” aldus Benne Solinger )

Comments are closed.