27ste JAAR: OKTOBERCOLUMN, Benne Solinger

Op 1 juli 2020 wordt het systeem van Actieve Donorregistratie ingevoerd. Deze nieuwe donorwet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar, geregistreerd wordt in het Donorregister.

Met deze nieuwe donorwet word je, zonder dat je er iets voor hoeft te doen, donor. Dat betekent dat als je plotseling overlijdt door bijvoorbeeld een ongeluk of hersenbloeding de artsen (onder voorwaarden) gebruik kunnen maken van je nieren, hart, lever, longen of een ander vitaal orgaan.

In de wet is geregeld dat je jouw voorkeur kunt aangeven en in het Donorregister vast kunt leggen. De keuzes die gemaakt kunnen worden: 1. Ja, ik geef toestemming; 2. Nee, ik geef geen toestemming; 3. Mijn partner of familie beslist; 4. De door mij gekozen persoon beslist..

Ik schrijf deze Lichtstraal nav een preek die ik hoorde met als boodschap: “een christen moet donor zijn”, er werd verder geen enkele kanttekening bij gemaakt…
Maar naar mijn idee is het wel belangrijk om je eerst goed te laten voorlichten over donorschap.

Ik denk dat iedereen het kan begrijpen dat een ouder bij leven een nier wil afstaan als één van de kinderen een donornier nodig heeft. Ik denk ook dat iedereen die een vitaal orgaan nodig heeft, blij is als die ter beschikking is.

Maar er blijven vragen:
“Wat gebeurt er als je in coma raakt? Hoe en wie verklaart jou op enig moment dood?” en: “Wat is echt dood?” Sommigen vragen zich af of ze hun lichaam mogen laten
‘verminken’? En anderen: “Wat betekent Gods liefde-gebod in het geval van orgaan- en weefseldonatie?”
Maar de meest moeilijke vraag blijft: hoe zit het nu bij hersendood..?

Het woord hersendood werd voor het eerst in Amerika genoemd, in 1968 een jaar nadat dr. Barnard in Zuid Afrika de eerste harttransplantatie had gedaan. “De Amerikaanse artsen wilden ook harten transplanteren en konden door deze nieuwe definitie aan kloppende harten komen bij mensen die onomkeerbaar in coma lagen”, las ik ergens en ook: “De hersendode wordt beademd, zijn hart pompt en zijn bloed stroomt. In vaktermen heet dit een beademd stoffelijk overschot. De betrokkene wordt medisch dood verklaard, maar overlijdt in feite op de operatietafel aan het uitnemen van zijn organen.“ De website NU echter schrijft dat zij onderzoek hebben gedaan en dat hersendood inderdaad dood is.
Het wordt pas vastgesteld na uitvoerige onderzoeken.

Maar in de Volkskrant van 19-april 2019 lees ik.. “Hersendood is minder onomkeerbaar dan tot nu toe werd gedacht. Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd
varkenshersenen uren na de dood weer enige activiteit te laten vertonen.”

Deze tegenstrijdigheden maken mijn: “Ja, ik word donor” moeilijker dan verwacht. Eigenlijk kan ik zelf pas echt “Ja“ invullen als er nog meer onderzoek is gedaan naar hersendood….

Benne Solinger

Virusvrij. www.avast.com

Comments are closed.