28ste JAAR: JANUARI/FEBRUARI COLUMN, Benne Solinger

Het is alweer even geleden dat het kerst was. Waarschijnlijk heb je er leuke dagen van gemaakt. Maar waarschijnlijk zijn die dagen ook alweer uit je gedachten verdwenen.
Toch kom ik er nog even op terug. Dit naar aanleiding van een uitzending van Hour of Power. Niet dat ik daar wekelijks naar kijk, maar op eerste kerstdag dus wel. De voorganger, ds. Schuller, vertelde een mopje in die dienst waarvan ik in de lach schoot … Het ging ongeveer als volgt:

“Jozef en Maria kwamen aan in Bethlehem. Overal waar ze vroegen om een plekje werden ze afgewezen door de herbergiers…. Er was geen plaats. Uiteindelijk was er alleen nog een plekje in een stal.

Vele jaren later, Jezus zit dan al aan de rechter hand van zijn Vader in de hemel, overlijdt één van die herbergiers. Als hij bij de hemelpoort aankomt, zegt Jezus: ‘Hee, ik ken jou! Jij was toch die man die tijdens de volkstelling geen plaats had voor mijn vader en hoogzwangere moeder toen ze vlak voor mijn geboorte bij jou aanklopten voor een plekje in de herberg!…’
Je ziet de herbergier schrikken….” Kun je je het voorstellen….
Als Jezus nu eens net zo zou zijn als de meeste mensen. Hij zou ter plekke revanche nemen en zeggen: ‘sorry hier is het ook vol….’
Maar zo werkt het dus niet! Want Jezus wil juist vergeven, Jezus wil geen represailles. Jezus leerde juist dat ‘oog om oog en tand om tand’ verkeerd is.

Hij leerde dat ‘als je iemand uitscheldt dat al verkeerd is’, ‘of als een getrouwde man zelfs maar een andere vrouw kijkt om die te begeren, dat hij al overspel pleegt’.

Hij wil juist een samenleving in liefde en mildheid. Daarom is Hij gekomen, om harten te openen voor de Liefde van God.

Als je dat realiseert, kijk je nog eens heel anders terug op kerst, het maakt je klein, want ook wij zijn vaak niet zo liefdevol als we met kerst beweren. Goed om dat ook dit jaar in gedachten te houden.

Hartelijke groeten, Benne Solinger

Comments are closed.