April/mei column… 2021, Benne Solinger

  • “Uw leven lang zal ik uw God zijn. Ook al wordt uw haar grijs van ouderdom, Ik maakte u en Ik zal voor u zorgen. Ik zal u voorthelpen en uw Redder zijn.” (Jesaja 46: 4)

 

Tja, wie zit daar anno 2021 nog op te wachten? Een (onzichtbare) God die in een oud boek zegt dat Hij je wel zal helpen en redden (waarvan eigenlijk?)

Wij mensen zijn langzamerhand zo ver dat we vrijwel alles zelf wel kunnen regelen en ontwikkelen. “Waarom zouden we daar nog een Ander voor nodig hebben…..”, denken wij.

Maar is dat ook zo? We kunnen straks een ongeluk krijgen. We kunnen morgen dood zijn! Wie kan de toekomst voorspellen? Kijk alleen maar eens naar de Corona planning… plannen lijkt onmogelijk. En wie weet hoe volgend jaar eruit ziet? Wie weet of hij/zij dan geen (uitgezaaide) kanker heeft?  Hoe zit het over een jaar met de recessie? Wat gaan de huizenprijzen doen? Klopt het echt dat de zeespiegel zo enorm gaat stijgen? Zou het Corona virus zich nog anders kunnen ontwikkelen? Kun je toch nog doodziek worden, ook al ben je ingeënt?

We denken sommige dingen te weten…

Maar of het klopt? Niemand kan het zeker weten… We kunnen een toekomstbeeld schetsen en daar beleid op maken… we kunnen mensen mooie dingen voorspiegelen… we kunnen ze ook bang maken. Maar uit het verleden weten we ook hoe vaak de deskundigen en politici ernaast zaten en elkaar tegenspraken….

Reden te meer om nog eens naar die bovenstaande tekst te kijken. Om aan de hand daarvan nog eens na te denken waar je nu echt vandaan komt. Nog eens naar de natuur te kijken en te bedenken wie alles zo mooi heeft gemaakt, zo ingenieus, zo vol overgave.. Hoe fantastisch hersenen werken. Hoe mooi de seksualiteit kan zijn. Hoe lief en prachtig een pasgeboren baby is.

En juist Diegene die dat alles bedacht en gemaakt heeft en die ieder van ons zorg wil geven, ontkennen wij…. denken we weg… met Hem willen we steeds minder te maken hebben.

Vreemd eigenlijk…. 

Met groet, Benne Solinger

Comments are closed.