Juli/augustus column, Benne Solinger


“Gezondheid, dat is het belangrijkste”, is een van de meest gehoorde nieuwjaarswensen. Maar het gaat bij heel veel mensen ook om vrijheid, om genieten en vaak ook om het (financieel) nog wat beter te krijgen.

Maar daar zit veel onzekerheid in, zoals we dat de afgelopen jaren hebben kunnen zien. De economie kan ineens in elkaar zakken. We maakten dat al mee deze eeuw. De beurs stortte in….. Dan maar beleggen in Bitcoins, maar ook die prijzen vliegen in waarde op en neer. Maar er kan ook een hack-oorlog uitbreken, waardoor digitaal alles platligt en/of al je gegevens zijn verdwenen. En dan ineens is daar de pandemie, die ons hele leven dramatisch beïnvloedt. Gelukkig kunnen wij mensen veel en er wordt een vaccin ontwikkeld…. en als dat er is…. dan zijn we uit de brand… toch? Maar ook dat viel tegen…

Het is daarom goed om je nog eens af te vragen in hoeverre je je alleen moet bezig houden met materiële zaken en gezondheid, hoe belangrijk die ook lijken. Zijn dat nu echt het de allerbelangrijkste dingen in het leven..? Het kan een vloek zijn: ‘veel te bezitten’ (angst voor hackers, angst voor dieven… enz.) en het kan een zegen zijn: ‘niets te bezitten’.

Op diverse plaatsen in de Bijbel roept Jezus op om alles wat je hebt achter te laten. Hij zegt in feite dat we afstand moeten (kunnen) doen van alles wat we hebben. Zo vroeg hij ook zijn discipelen. Ze waren vissers, lieten op Zijn verzoek alles achter zich en gingen met Hem mee. Ze hadden geen idee wat de toekomst zou brengen

Ik heb gemerkt dat juist als wij luisteren naar die radicale oproep van de Here Jezus, dit ons tot zegen zal zijn.

Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid”, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. Lees maar eens in Mattheus 6. Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” Dat hoeft niet, want jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen en vertrouw (weer) op God. En misschien is een andere nieuwjaarsgroet een idee. Ik wens jullie allemaal een gezond nieuw werkseizoen, met geloof, hoop en liefde!

Met groet, Benne Solinger

 

Comments are closed.