26e jaar: OKTOBER COLUMN, Benne Solinger

Wie wil er nu niet graag wijs zijn? In de vorige column had ik het over Job. In al zijn ellende kwam hij tot de conclusie dat wijsheid van het grootste belang is. Maar hij kwam er ook achter dat wijsheid niet te koop is. Voor geen prijs en dat je die nergens kunt vinden in de natuur, maar alleen bij God.

Wijsheid laat zich dus wel degelijk vinden. Het ligt zo voor het oppakken en hoeft niet veel te kosten. Waarschijnlijk staat het gewoon ergens in je boekenkast. Maar anders vind je het vast op een rommelmarkt, in een kringloopwinkel en al helemaal zeker op internet of in een boekhandel. De wijsheid is te vinden in soorten en maten en er is keuze voor iedereen. Alleen, we weten het vaak niet meer. We zijn er, in deze hectische tijd, vaak ver van weggegroeid.

De wijsheid vind je in de boeken van de Bijbel. Daar staat zoveel in over het leven. Over rijkdom en armoede, over ziekte, troost en genezing, over omgang met vreemdelingen, omgang met God, goede regels voor omgaan met je naasten en over leven en sterven.

Wij denken vaak in aardse termen over deze wereld na. Dat is logisch, want hier leven we en hier moeten wij het mee doen. Vanuit dat denken zijn er allerlei theorieën bedacht door zeer geleerde mensen. Ook politici maken beslissingen op grond van voorspellingen die mensen doen. Maar hoe vaak lees je in de krant dat anderen tot andere eindresultaten komen. We zijn er maar druk mee….

Maar…. en daar gaat deze column over…. door al die aardse perikelen liggen onze prioriteiten meestal alleen daarbij. We komen op voor onze belangen, voor onze gezondheid of onze financiën en daar is niets mis mee…Maar we verliezen daardoor een belangrijker thema uit het oog:
Het leven met de Schepper die de wereld zo mooi maakte, Maar ook het nadenken over ons geestelijk leven, over de toekomst na dit leven. Vaak vergeten we ook de blijdschap over alles wat we wel hebben, en vergeleken bij heel veel anderen op deze aarde is dat niet mis. We vergeten, als we niet uitkijken, te geven aan en om anderen… zijn bezig met onszelf en druk met plannen voor ons eigen leven.

Maar als er plotseling iets gebeurt? Denk aan het ongeval in Oss… Of je wordt ernstig ziek. Kun je dan zeggen dat je zonden en fouten zijn vergeven door God Zelf? Zou je rustig kunnen sterven?

Een moeilijke column..?! Maar wel giga belangrijk om bij stil te staan. Er is een mooi lied: ‘Zoek eerst het Koninkrijk van God’ (het lied is gebaseerd op Mattheüs 6: 33 daar staat bij: “en zoekt Zijn gerechtigheid en de rest zal u worden gegeven”)….

Met groeten, Benne Solinger

Comments are closed.